Donald Trump îl numeşte pe primarul Londrei „un ratat desăvârşit”. Reacţia lui Sadiq Khan

Preşedintele american Donald Trump l-a atacat pe primarul Londrei, Sadiq Khan, luni, numindu-l "un ratat desăvârşit” după ce Khan a criticat guvernul britanic pentru decizia de a-l primi într- o vizită de stat pe Trump, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
03 iun. 2019, 08:59
Donald Trump îl numeşte pe primarul Londrei „un ratat desăvârşit”. Reacţia lui Sadiq Khan

„Sadiq Khan, cel care a făcut o treabă foarte slabă ca primar al Londrei, a fost obraznic faţă de preşedintele Statelor Unite, de departe cel mai important aliat al Regatului Unit”, a scris Trump pe Twitter chiar înainte ca Air Force One să aterizeze pe aeroportul Stansted, în apropiere de Londra.

„Este un ratat desăvârşit care ar trebui să se concentreze pe infracţiunile din Londra, nu pe mine”, a adăugat Trump.

Trump şi soţia sa Melania vor participa la mai multe evenimente în perioada vizitei lor (3-5 iunie): prânzul cu Regina Elisabeta, ceai cu Prinţul Charles, un banchet la Palatul Buckingham şi un tur al Westminster Abbey, biserica în care au fost încoronaţi monarhii englezi de peste 1.000 de ani.

Trump îşi va arăta susţinerea pentru un succesor care preferă un Brexit mai strict şi va cere o abordare mai dură a Marii Britanii cu privire la China şi gigantul de telecomunicaţii chinez Huawei.

Prima zi a vizitei, luni, se va încheia cu un banchet oficial la Palatul Buckingham, unde Trump şi Regina Elisabeta vor rosti discursuri.

Primarul Londrei respinge ”insultele copilăreşti” ale lui Donald Trump

Primarul Londrei Sadiq Khan a respins „insultele copilăreşti” ale preşedintelui american Donald Trump, după ce preşedintele american şi-a început vizita de trei zile în Marea Britanie numindu-l pe Khan un „loser”, relatează dpa.

Într-o postare făcută în momentul aproximativ al aterizării pe aeroportul londonez Stansted, Trump l-a acuzat pe Khan că este „răutăcios în mod prostesc” faţă de preşedintele SUA aflat în vizită, „de departe cel mai important aliat al Marii Britanii.”

„‘El este un loser total care ar trebui să se concentreze pe criminalitatea din Londra, nu asupra mea’, a adăugat preşedintele american, care anterior a mai avut alte dispute pe Twitter cu Khan.

„Sadiq reprezintă valorile progresiste ale Londrei şi ale ţării noastre, avertizând că Donald Trump este cel mai scandalos exemplu al ameninţării în creştere a extremei drepte pe glob, care pune în pericol valorile de bază ce au definit democraţiile noastre liberale timp de peste 70 de ani”, a precizat biroul lui Khan într-un comunicat.

Trump a mai spus despre Khan că îi aminteşte foarte mult ”de primarul nostru tăntălău şi incompetent de la New York, (Bill) de Blasio, care a făcut de asemenea o treabă oribilă, numai pe jumătate cât înălţimea sa”. Primarul Bill de Blasio, care a intrat recent în cursa pentru învestitura democrată, are 1,96 metri înălţime.

Khan a acordat mai multe interviuri media britanice înainte de vizită, scriind în ziarul Sunday’s Observer că „nu este ceva britanic să desfăşurăm covorul” pentru Trump.

El i-a cerut premierului Theresa May, care urmează să aibă convorbiri cu Trump marţi, „să respingă puternic nu SUA ca ţară sau biroul preşedinţiei, ci pe Trump şi agenda de extremă dreaptă pe care o întruchipează”.