Donald Trump, în discursul despre Starea Naţiunii, afirmă că va construi zidul şi va eradica epidemia de HIV din SUA

Preşedintele american, Donald Trump, a făcut o promisiune, marţi seară în faţa Congresului, că va construi zidul de la graniţa cu Mexicul, proiect criticat de opoziţia democrată şi aflat la originea celui mai lung "shutdown" din istoria SUA, transmite AFP.

06 feb. 2019, 04:05
Donald Trump, în discursul despre Starea Naţiunii, afirmă că va construi zidul şi va eradica epidemia de HIV din SUA

„Îl voi construi”, a subliniat Donald Trump în discursul său privind Starea Uniunii, referindu-se la zidul pe care doreşte să îl construiască la frontiera de sud a ţării pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale. „Pur şi simplu, zidurile funcţionează şi zidurile salvează vieţi”, a insistat el.

Donald Trump s-a folosit de o mare parte a discursului său pentru a critica imigraţia ilegală, spunând că loveşte în clasa muncitoare americană, relatează dpa.

El a spus că la graniţa cu Mexicul este un stat „fără lege” şi a considerat situaţia ca fiind o „criză”. El a acuzat imigraţia ilegală pentru infracţiuni, inclusiv crime şi trafic de droguri.

Preşedintele american a reamintit Congresului că mai are 10 zile pentru a adopta un buget care să finanţeze guvernul federal.

  • Trump doreşte ”să elimine” epidemia de HIV din Statele Unite în următorii zece ani

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat marţi seară în discursul său privind Starea Uniunii, ţinut în faţa Congresului, că doreşte să pună capăt epidemiei de SIDA din Statele Unite în următorii zece ani, relatează AFP.

„Bugetul meu le va cere democraţilor şi republicanilor să degajeze mijloacele necesare pentru a elimina epidemia de HIV din Statele Unite în termen de zece ani. Împreună, vom învinge SIDA din America şi dincolo de graniţele sale”, a declarat el.

Circa 38.000 de persoane au fost contaminate cu HIV în Statele Unite în 2017, potrivit statisticilor guvernamentale.

Numărul s-a redus de-a lungul anilor, dar în rândul anumitor comunităţi refluxul nu se produce, în special printre homosexuali, afroamericani şi hispanici.

Administraţia Trump a propus anul trecut reducerea bugetului pentru prevenirea SIDA în Statele Unite, şi mai ales în lume, dar Congresul a refuzat.

  • Donald Trump lansează un apel la ”compromis” în deschiderea discursului privind Starea Uniunii
Preşedintele american, Donald Trump, a lansat un apel la unitate şi „compromis” în deschiderea discursului său privind Starea Uniunii, marţi seară în Congres, relatează dpa şi Reuters.

„Stau aici pregătit să lucrez cu voi pentru a împlini realizări istorice pentru toţi americanii”, a spus şeful statului. „Victoria nu înseamnă să câştigi pentru partidul nostru, victoria este să câştigi pentru ţara noastră”, a subliniat el.

„Trebuie să respingem politica de răzbunare şi represalii şi să îmbrăţişăm potenţialul fără limite al cooperării, compromisului şi binelui comun”, a declarat Donald Trump.

Preşedintele SUA a mai spus că foaia de parcurs a Casei Albe pentru anul viitor este „agenda poporului american”.

Accentul se va pune pe locuri de muncă, comerţ, infrastructură, lupta împotriva drogurilor şi imigraţiei, potrivit preşedintelui Trump. El a subliniat că va „urmări o politică externă care pune în primul rând interesele Americii”.