Donald Trump interzice intrarea gravidelor în SUA. Măsura a intrat deja în vigoare, toate statele lumii au fost informate

Noi reguli de călătorie în SUA au intrat în vigoare de vineri 24 ianuarie, administraţia Donald Trump trimişând deja de miercuri adrese către toate ambasadele că accesul femeilor însărcinate pe teritoriul american va fi supus unor noi reglementări şi chiar restricţionat.

24 ian. 2020, 07:51
Donald Trump interzice intrarea gravidelor în SUA. Măsura a intrat deja în vigoare, toate statele lumii au fost informate

Măsura administraţiei Trump este menită de a pune capăt aşa-numitului „turism al naşterilor”, practicat pe scară largă pe teritoriul SUA. Multe femei gravide din America Latină alegeau să meargă să nască în Statele Unite, asta deoarece copiii născuţi aici primesc automat cetăţenia americană şi toate drepturile care derivă de aici. Până vineri orice femeie putea să meargă să nască în America dacă obţinea o simplă viză turistică. Conform noilor norme, femeile gravide care solicită vize de tip B – cunoscute altfel drept vize pentru vizitatori neimigranți – vor fi nevoite să demonstreze că au un scop specific pentru a călători în SUA, altul decât cel de a naşte.

Departamentul de Stat nu va mai elibera vizate temporare (B-1 / B-2) străinilor care doresc să intre în Statele Unite pentru „turism de nașteri”, practică de a călători în Statele Unite pentru a asigura automat și permanent cetățenia americană pentru copiii lor, prin nașterea pe pământ american„, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham. „Această modificare a regulilor este necesară pentru a spori siguranța publică, securitatea națională și integritatea sistemului nostru de imigrație„, a continuat aceasta, ea subliniind că modificarea regulilor va intra în vigoare vineri.

Citeşte şi Donald Trump ameninţă UE cu instituirea de taxe vamale dacă negocierile nu vor avansa

Oficialii americani nu vor solicita însă mod automat oricărei femei solicitante de viză să spună dacă este însărcinată sau intenționează să rămână însărcinată, acest lucru urmând să se întâmple dacă funcționarii vor crede de cuviinţă că singurul motiv al acestoa de a intra în SUA este acela de a naşte.

În conformitate cu cel de-al 14-lea amendament adus Constituției americane, oricărei persoane născute pe pământul SUA i se oferă automat cetățenia, concept cunoscut sub numele de cetățenie de drept. Practica a fost tolerată în timp, dar guvernul SUA a blocat aplicarea amendamentului pentru copiii femeilor incapabile să acopere costurile pentru nașterile lor.

Departamentul de Stat nu a publicat informații despre numărul exact de persoane care vizitează SUA cu scopul exclusiv de a naște, însă Centrul pentru Studii de Imigrație a estimat că numărul acestora este de aproximativ de 33.000.