Guvernul Trump anunță că urmează să înceapă, de luna viitoare, recuperarea datoriilor studențești. Această măsură vizează cinci milioane de persoane aflate în faliment, a anunțat luni într-un comunicat Departamentul american al Educației, precizând că alte patru milioane de persoane înregistrează întârzieri importante la rambursare.
În 2020, președintele american Donald Trump a suspendat rambursarea datoriilor studențești, în cadrul unor măsuri în vederea susținerii consumatorilor americano, în timpul panemiei Covid-19.
Această perioadă a fost prelungită apoi de către succesorul său, fostul președinte Joe Biden, care a încercat în repetate rânduri să șteargă o parte a acestei datorii studențești. În 2023, Curtea Supremă, majoritar conservatoare, a anulat o parte a acestor măsuri.
Secretara Educaţiei Linda McMahon a justificat luni reluarea recuperării datoriilor afirmând că Guvernul nu are „autoritatea constituţională să şteargă datoria” studenţilor şi a denunţat „politici iresponsabile” ale administraţiei Biden.
Astfel, persoanele vizate de recuperări urmează să primească o notificare oficială prin e-mail în decurs de două săptămâni, a anunțat Departamentul Educației, precizând că, începând din vară, vor fi făcute rețineri din salarii.
Recuperările ar urma să fie făcute și prin rețineri din anumite prestații sociale sau rambursări de impozit.
În SUA, studiile superioare pot costa între 10.000 și 70.000 de dolari pe an, iar unii studenți rămân cu o datorie colosală atunci când intră pe piața muncii.
Potrivit Pew Research Center, unul dintre patru aduţi americani în vârstă de până în 40 de ani are o datorie constând într-un împrumut studenţeesc, a cărui medie era cuprinsă în 2023 între 20.000 şi 25.000 de dolari, o sumă care variază în funcţie de nivelul educaţiei.