Donald Trump poate folosi miliardele Pentagonului pentru zidul de la frontiera Mexicului

Donald Trump s-a declarat mulţumit de faptul că justiţia l-a autorizat să cheltuie 3,6 miliarde de dolari din bugetul Pentagonului pentru a ridica zidul de la frontiera cu Mexicul, pe care l-a promis încă din campania electorală, informează AFP.

RomaniaTV.net
09 ian. 2020, 17:33
Donald Trump poate folosi miliardele Pentagonului pentru zidul de la frontiera Mexicului

În decembrie, un tribunal federal blocase utilizarea acestor fonduri destinate construcţiei unei bariere de 800 kilometri la frontiera de sud. Numai că o curte de apel cu sediul la New Orleans a suspendat miercuri seară acest verdict, motiv pentru care, chiar dacă este temporară, decizia permite administraţiei Trump să înceapă utilizarea fondurile.

„Justiţia „ne-a dat undă verde să începem una dintre cele mai importante secţiuni ale zidului absolut necesară la frontiera de sud”, a scris Trump într-o postare pe Twitter. „Întregul zid este în construcţie sau gata să înceapă!”, a dat asigurări președintele care speră să obţină un al doilea mandat în noiembrie 2020.

„Este o victorie pentru statul de drept. Suntem hotărâţi să ne securizăm frontierele şi vom termina zidul”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei unul dintre reperele preşedinţiei sale, numai că promisiunea sa de a ridica un zid pe cei 3.200 km de-a lungul frontierei cu Mexicul a făcut obiectul a numeroase discuții și confruntări în congres şi în justiţie.

Opoziţia democrată a refuzat să voteze finanţarea sa şi această dispută a provocat, în urmă cu un an, închiderea parţială a administraţiei federale timp de 35 de zile, o durată record.

Pentru a ocoli refuzul Congresului de a debloca fonduri, preşedintele a invocat în februarie 2019 „urgenţa naţională” pentru a putea aloca 6,7 miliarde de dolari din bugetul armatei. Această decizie a făcut obiectul unor recursuri în cascadă, al căror rezultat nu este încă definitiv.

 

Citeşte şi: Proteste masive în Mexic faţă de măsurile antiimigraţie luate de Donald Trump