Donald Trump se laudă în faţa tuturor pentru fermitatea pe care o arată faţă de Rusia

Preşedintele american, Donald Trump, a lăudat marţi, în prezenţa liderilor celor trei ţări baltice, fermitatea sa în faţa Rusiei, reafirmând, în acelaşi timp, convingerea sa că ar putea să se înţeleagă bine cu omul forte de la Kremlin.

04 apr. 2018, 08:06
Donald Trump se laudă în faţa tuturor pentru fermitatea pe care o arată faţă de Rusia

„Nimeni nu a fost atât de ferm în faţa Rusiei ca mine”, a declarat preşedintele american în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid, Letonia, Raimonds Vejonis, şi Lituania, Dalia Grybauskaite. Cele trei ţări baltice, a căror populaţie totală se ridică la şase milioane de persoane, au petrecut cinci decenii sub ocupaţia sovietică, până în 1991, înainte de a adera la NATO şi UE, în 2004.

Chiar dacă nu a abordat direct problema vreunei eventuale întâlniri cu Vladimir Putin la Casa Albă, Donald Trump a ţinut să sublinieze că ar putea avea o „foarte bună relaţie” cu el. Ultima vizită a lui Vladimir Putin la Casa Albă a avut loc în 2005, în timpul mandatului lui George W. Bush, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Vladimir Putin anunţă că Statul Islamic din Siria a fost COMPLET ÎNFRÂNT

Posibila întâlnire, adusă în discuţie cu prilejul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri la 20 martie, intervine într-un context de puternice tensiuni. La cel mai scăzut nivel, relaţiile s-au înrăutăţit şi mai mult după otrăvirea la începutul lui martie în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal.

După acest atac, în total, Marea Britanie şi aliaţii săi, în special din UE şi NATO, au anunţat peste 150 de expulzări de diplomaţi ruşi de pe teritoriile lor.