Donald Trump tună şi fulgeră: Procesul de demitere „este o mascaradă, este o ruşine”

Senatorii care-l vor judeca pe preşedintele american Donald Trump au depus jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme, relatează AFP. Donald Trump este al treilea preşedinte din istoria SUA care se confruntă cu experienţa demiterii.

RomaniaTV.net
17 ian. 2020, 09:25
Donald Trump tună şi fulgeră: Procesul de demitere „este o mascaradă, este o ruşine”

Senatul a deschis joi procesul de demitere a lui Donald Trump, al treilea președinte din istoria Statelor Unite, confruntat cu astfel de situație.

„Este o mascaradă, este o rușine”, a tunat miliardarul republican. El speră în continuare că episodul este unul trecător şi că nu-i va umbri prea mult campania de realegere la Casa Albă.

„Ar trebui să meargă foarte repede”, a spus Trump, bazându-se în mod evident pe majoritatea republicană din Senat care-l va achita.

Procesul lui Trump a început cu șapte democrați din Camera Reprezentanților care au iniţiat procedura de impeachment, citind actul de acuzație împotriva președintelui SUA, adoptat la 18 decembrie.

„Donald John Trump, președintele Statelor Unite, a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni și delicte grave”, a lansat congresmanul Adam Schiff, cel care conduce echipa de șapte procurori desemnați de majoritatea democrată din Camera Reprezentanților.

Trump „a acționat într-o manieră contrară încrederii acordată unui președinte și subversiv pentru conduita guvernului”, a continuat Adam Schiff.

Parlamentarii au depus jurământul în hemiciclu, în fața președintelui Curții Supreme a Statelor Unite, John Roberts, desemnat prin Constituție să prezideze procesul.

Aleșii Camerei au jurat să facă justiție „ într-o manieră imparțială și în acord cu Constituția și cu legile”. Acelaşi jurământ a fost rostit şi de cel mai înalt magistrat al Statelor Unite.

Într-o tăcere solemnă, senatorii au semnat apoi, în grupuri de patru, o „carte de jurământ” pentru a-și scrie angajamentul negru pe alb. Ședința a fost apoi amânată până marți, când dezbaterile vor începe cu adevărat.

„Greutatea istoriei apasă pe umerii noștri”, a comentat șeful minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, la ieșirea din hemiciclu.

Donald Trump, care nu va trebuie să compară în persoană, este vizat de două capete de acuzare: abuz de putere și obstrucționarea activității Congresului.

Potrivit actului de acuzare, cu privire la „abuzul de putere”, Trump ar fi condiționat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina (dar și primirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski) de o investigație a fiului potențialului său rival la președinție, Joe Biden.

„Obstrucționarea Congresului” ar fi că Trump ar fi exercitat presiuni pentru a împiedica această anchetă în special interzicându-le unor consilieri să depună mărturie și să coopereze cu anchetatorii, furnizând documente.

Senatul are ultimul cuvânt în destituirea lui Trump și va stabili prin majoritate de două treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nu.
Şansele democraţilor sunt mici, dat fiind faptul că aceştia dispun de 47 de voturi din 100 în Senat.

Procesul ar putea dura două săptămâni, iar preşedintele american va fi reprezentat prin avocații săi.

 

Citeşte şi: Senatul SUA declanşează oficial procedura de Impeachment împotriva preşedintelui Donald Trump