Donald Tusk: Summit privind Brexitul joi la Bruxelles, dar nu va exista o renegociere

Preşedintele Consiliului European a anunţat luni convocarea unui summit consacrat Brexitului joi la Bruxelles, în prima zi a reuniunii Consiliului European, pentru a răspunde preocupărilor britanicilor privind acordul de divorţ, relatează AFP, dpa şi Reuters, preluate de Agerpres.

RomaniaTV.net
10 dec. 2018, 18:55
Donald Tusk: Summit privind Brexitul joi la Bruxelles, dar nu va exista o renegociere

„Am decis să convoc un summit #EUCO (Consiliul European) privind Brexitul joi. Nu vom renegocia acordul, inclusiv ‘plasa de siguranţă’, dar suntem gata să discutăm despre modul în care putem facilita ratificarea britanică”, a anunţat Donald Tusk într-un mesaj pe Twitter după anunţarea amânării votului din parlamentul britanic.

„Întrucât timpul este pe sfârşite, de asemenea vom discuta despre stadiul nostru de pregătire pentru un scenariu de ieşire fără acord”, a mai precizat preşedintele Consiliului European.

Donald Tusk vrea să aibă consultări cu liderii celor 27 de state membre UE după decizia prim-ministrului Theresa May de a amâna votul privind acordul de divorţ cu UE, care era prevăzut marţi.

Theresa May şi-a explicat decizia prin opoziţia deputaţilor britanici faţă de soluţia găsită pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, aşa-numita soluţie a plasei de siguranţă sau „backstop”.

Liderul conservatorilor în camera inferioară a Parlamentului britanic şi preşedintele Camerei Comunelor, Andrea Leadsom, a declarat luni că guvernul va decide când va avea loc votul în cele din urmă, după ce premierul May a amânat votul prevăzut marţi, relatează Reuters.