Donbasul a făcut un pas uriaş spre alipirea la Rusia. Prefixele telefonice ucrainene au fost înlocuite cu cele ruseşti

Locuitorii Republicilor Populare Donețk și Lugansk vor putea folosi sistemul de numerotare rusesc, cu prefixul +7, pentru apelurile către Rusia, după cum au transmis autorităţile într-un comunicat de presă.

07 mai 2022, 11:27
Donbasul a făcut un pas uriaş spre alipirea la Rusia. Prefixele telefonice ucrainene au fost înlocuite cu cele ruseşti

„Înlocuirea codurilor de numerotare a abonaților din Republica Populară Doneţk și Republica Populară Lugansk, pentru apelurile către Rusia, este un alt pas către simplificarea vieții cetățenilor obișnuiți. O astfel de numerotare de cod pentru rezidenții acestor teritorii este o continuare logică a implementării acordurilor semnate anterior”, a citat din comunicatul de presă Dmitri Kim, adjunctul Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, citat de presa rusă.

Din 7 mai, numerele de telefon cu codurile +38071 și +38072 vor fi afișate în formatul +7(949) și respectiv +7(959). De asemenea, abonații din Rusia îi vor putea apela direct locuitorii din Donbas folosind acest sistem de numerotare. În această etapă, abonații nu vor trebui să-și schimbe cartela SIM, ei vor putea suna în Rusia la tarifele interne ale Federației Ruse. De asemenea, utilizatorii vor fi anunțați de către operatorii lor de telecomunicații cu privire la emiterea de noi numere de telefon.

Citeşte şi „Ucraina vrea să recupereze Crimeea şi Donbasul”. Declaraţii categorice ale şefului misiunii diplomatice a Ucrainei la Bucureşti

Potrivit lui Andrei Eremenko, ministru interimar al telecomunicațiilor în Republica Populară Lugansk, schimbarea numărului este importantă pentru cei care au rude și prieteni în orașe din Rusia. El a numit această inițiativă „străpungerea blocadei de comunicare”.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența Republicilor Doneţk şi Lugansk pe 21 februarie, iar Rusia a semnat tratate de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu liderii lor. Anterior, șeful Republicii Doneţk, Denis Pușilin, a spus că republica nu exclude posibilitatea aderării la Rusia, după eliberarea completă a teritoriului său de forţele ucrainene.

Citeşte şi Zelenski: „În Donbas, ocupanţii fac tot posibilul pentru a elimina orice viaţă”