Dorel Vişan, la podcast-ul „ALTCEVA”: „Tatăl Nostru” este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea”

Dorel Vișan, la podcastul ALTCEVA: „Dumnezeu este ca mediul. Peștele care trăiește în apă, când îl scoți din apă, apa tot apă rămâne. El nu mai e nimic”.

26 aug. 2023, 20:26
Dorel Vişan, la podcast-ul „ALTCEVA”: „Tatăl Nostru” este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea”

Dorel Vişan a vorbit despre sărbători, Dumnezeu, rugaciuni, teatru, viaţă. Dorel Vișan are şi o profeție legată de venirea lui Iisus Hristos: „Se va întâmpla în mai puțin de 100 de ani”

„Se va întâmpla în mai puțin de 100 de ani (venirea lui Iisus – n.red.). Poate o prindem și noi. Atunci omul se va spiritualiza. Nu suntem pregătiți. Nu am fost pregătiți nici pentru prima spiritualizare. Când a venit Iisus, l-au luat frații noștri evreii și au făcut o serbare. Steaua aceea care l-a condus (…). Steaua aceea e discutabilă, pentru că seamănă foarte mult cu o navă cosmică. De asta și în Evanghelie se vorbește mereu de străini. Omenirea, din observațiile mele, nu are șansă de întoarcere pentru că a depășit punctul critic. Noi, ca țară, suntem în punctul critic. Eminescu a prevăzut treaba asta. El vorbește despre somnolența poporului român”, a explicat artistul, la podcastul lui Adrian Artene.

Dorel Vişan și-a amintit, în timpul dialogului cu realizatorul podcastului ALTCEVA, Adrian Artene, una dintre expresiile marelui filosof și învățat grec Platon. „Omul care nu-l cunoaște pe Dumnezeu este ciuma societății”. „(…) Pentru că îmi spui de greci, Platon, de exemplu, a spus «Omul care nu-l cunoaște pe Dumnezeu este ciuma societății». Extraordinar! E deosebire între lege și credință. Legea numai te oprește, te limitează, dar nu te schimbă. Spune și Apostolul Pavel, la Romani… Dacă eu vreau să fac un lucru rușinos și legea mă oprește, eu voi căuta un sistem de a șmecheri legea, ori pe dedesupt, ori pe deasupra. Dar, dacă eu vreau să fac un lucru rușinos și îl cunosc pe Dumnezeu, zic «Mă, nu pot să fac, mă vede Dumnezeu, mă bate Dumnezeu!»” – Dorel Vişan

Mai departe, marele actor a explicat ce legătură puternică există între om, credință și Divinitate. „Am citit într-o carte că acum 60 de milioane de ani s-a făcut o cezariană. Este un tip în Spania, doctorul Cabrera, care are o expoziție de pietre. Eu cred că am fost la expoziția asta, dar n-am luat în considerație… Dar, ce am văzut acolo, extraordinar!

Se făceau grefe pe inimă acum mii de ani. Deci, ele erau făcute pe piatră, tăiate în piatră subțire, ca și cum ar fi cu creionul făcute. Arăta doctorul cu bisturiul…

Drama actorului Dorel Vișan. Lupta cu singurătatea este tot mai grea: „Nu mai am nici cui da un telefon”

Și era o treabă formidabilă cu asta, cu organul nu e compatibil. La noi am introdus asta prin 1970, mi se pare. Pentru ca respectivul corp să primească inima care i se dă, nu foloseau medicamente sau altceva, ci sânge de la femei însărcinate în luna a patra. Pentru că, până în luna a patra, femeia respinge sarcina, unele chiar nu pot să țină sarcina. După luna a patra, corpul se reglează și acceptă. Ei, în momentul când acceptă sarcina, sângele ăla, dacă îl transfuzi la o persoană operată de inimă, care i se înlocuiește inima, acceptă inima! Deci, vedeți, acum zeci de mii de ani!

Probabil că asta e voința Creatorului, să se șteargă anumite civilizații și să o luăm de la capăt. De altfel, sufletul nostru are un caracter retroactiv. Deci, din când în când, trebuie să ne întoarcem înapoi la matcă. Aici e greșeala noastră, dar o să vorbim despre asta… Deci, trebuie să se reseteze. Și Blaga vorbește foarte frumos despre o treabă ca asta, la sursă, la izvor, la obârșie, cum zice el.

Vezi ce bine sunt reglate lucrurile?! Atâta timp cât cunoașterea omenirii a mers într-un fel mână în mână cu credința, atâta timp invențiile și inovațiile erau trecute printr-un filtru moral. Și, atuncea, cei care treceau întrebau «Cui folosește aceasta? Folosește lui Dumnezeu sau folosește omului?»”.

Dorel Vişan, la podcast-ul „ALTCEVA”: „”Tatăl Nostru” este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea”

Dorel Vișan părăsit de apropiați

Dorel Vișan părăsit de apropiați

„Am cunoscut în Japonia un mare savant, care a lucrat în echipa aceea americană care a descoperit informațiile din ADN și care spunea că oamenii de știință ar trebui să se liniștească, să termine cu clonările, să nu umble acolo, că e atât de perfect organizată, încât orice lucru pe care îl miști poate să producă o catastrofă.

Instinctul îi spunea omului ce să facă. Iar datina îi spunea cum să facă. Era o importanță. Se crede că relația noastră cu noi este extraordinară, adică copilul cunoaște vocea mamei încă din burta mamei.

Am citit o chestie de un savant, doctorul Lorenzo, care a luat niște ouă de rață și le-a pus la incubator. Și vorbea tot timpul cu ele și când au ieșit rățuștele din ouă, nu s-au mai despărțit de el. L-au considerat tată. Vezi ce relație? Acolo trebuie să-l căutăm și pe Dumnezeu. Să ne rugăm scurt. Iisus a spus. Tatăl Nostru este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea.

Marele actor Dorel Vişan a părăsit scena. Regretele amare care i-au grăbit sfârşitul carierei

În India este un sistem, când te duci la un templu, este un clopot în hol și fiecare credincios bate o dată la clopot, să audă Dumnezeu că am venit. E suficient să-i spui că ești aici. Einstein spunea de 200 de ori pe zi „îți mulțumesc”. Spune Tesla că toate lucrurile au același izvor, al dumnezeirii și Einstein știa treaba asta…

Când plec de acasă spun „Doamne, ajută-mă să ajung sănătos și să găsesc totul cum l-am lăsat”. Avem două plante și lăsam bagajul în hol, mă duceam direct la ele. Unde e necazul? Noi, oamenii, suntem natură, noi nu conținem natură, avem aceeași celulă cu stejarul, cu lupul, cu urzica, numai cu mici modificări. Din cauza asta dacă mâncăm carne de vacă nu ne facem vacă. Este un cod, d-aia virusul nu poate intra de la liliac în om, doar dacă primește o transformare, ca să intre în celula umană. Omul face treaba asta.

Dar, la ora actuală, noi când spunem că ne ducem în pădure…Nu, domnule, mă duc în mine. Eu sunt apă, când mă duc în râu. Elementele acelea care asiaticii le au sunt foarte valabile (aer, apă, foc). Medicina noastră, care a făcut cam de 70 de ani, niște schimbări enorme, dar în special în chirurgie, în cercetare, dar în medicină, medicină n-a făcut nicio schimbare. Pentru că tot medicii aceia empirici, care învață după învățătura lor, de la medicii vechi… Așa se face un medic.

Faci online chirurgie? Nu se poate. Să ne creem identitatea online… Vezi…

Omul stă în fața naturii ca un străin. Și în fața fratelui tău. Sensul omului este sensul vieții, sensul vieții este credința în tot.”, a spus Dorel Vișan, la podcastul lui Adrian Artene.

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în 1965, iar după absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri.

Dorel Vișan s-a căsătorit la data de 30 decembrie 1964 cu Maria Vișan. Au fost căsătoriți timp de 29 ani, până la decesul acesteia la 14 iulie 1993. Împreună au trei copii.