Dorin Cocoş scapă de închisoare. Judecătorii au decis că poate fi eliberat condiţionat

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucureşti la un an închisoare pentru spălare de bani în dosarul Microsoft. Totodată, judecătorii au decis eliberarea lui condiţionată. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

29 dec. 2021, 15:51
Dorin Cocoş scapă de închisoare. Judecătorii au decis că poate fi eliberat condiţionat

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucureşti la un an închisoare pentru spălare de bani, fiind acuzat de DNA că a ascuns, printr-un contract fictiv de împrumut, o parte din cei 9 milioane de euro primiţi ca mită în dosarul Microsoft.

Potrivit deciziei instanţei, Dorin Cocoş a primit un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălarea banilor, însă judecătorii au dispus ca această pedeapsă să fie contopită cu o condamnare definitivă de 2 ani şi 4 luni aplicată în cazul lui de Instanţa supremă în 2016, în dosarul Microsoft.

Prin contopirea celor două pedepse, a rezultat 2 ani şi 8 luni închisoare, dar tribunalul a decis ca Dorin Cocoş să fie eliberat condiţionat, având în vedere că a executat deja aproximativ un 1 şi 8 luni în dosarul Microsoft, la care se adaugă 72 de zile ca urmare a aplicării recursului compensatoriu, potrivit Agerpres.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dorin Cocoş a fost acuzat de DNA că, în perioada 2009-2011, ar fi pretins şi primit, în tranşe, de la două persoane (martori în cauză) suma de 9.000.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern, în scopul de a asigura firmelor susţinute de martori adjudecarea unui contract de închiriere produse educaţionale Microsoft.

„În acest context, în a doua jumătate a anului 2014, în timp ce se efectuau cercetări legate de aspectele menţionate mai sus, cunoscând că suma de 500.000 euro pe care ar fi primit-o în contul personal în cursul anului 2011 reprezenta o parte din suma de 9.000.000 euro, menţionată mai sus, în vederea creării unei aparenţe de legalitate, inculpatul ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei acesteia prin încheierea cu unul dintre martori a unui contract de împrumut fictiv”, precizează DNA.

Citeşte şi: Sentinţă surprinzătoare în „Dosarul Microsoft 3”. Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Gabriel Sandu, achitaţi de instanţă

Dorin Cocoş îi trimitea şpaga lui Nicolae Bănicioiu într-o cutie cu bomboanele lui preferate

Potrivit rechizitorului DNA, Dorin Cocoş îi trimitea şpaga lui Nicolae Bănicioiu într-o cutie cu bomboanele lui preferate.

Potrivit rechizitoriului, primul denunt a fost depus in 2014 de Mihaela Irimescu, asociata a lui Dorin Cocos. Ca sa fie cat mai bine sustinut, ulterior au mai declarat fix acelasi lucru alte doua angajate ( denunturi identice), iar validarea finala a venit chiar de la Dorin Cocos. Initial, Dorin Cocos a scris in declaratie ca spaga catre Nicolae Banicioiu o inmana el personal, dar a revenit ulterior si a spus ca de fapt o trimitea prin Mihaela Irimescu. Nu a intrat prea mult in detalii – a zis ca nu stie nici in ce moneda, nici cand anume, nici daca erau sau nu martori, desi e mai mult convins ca nu erau, dar are un cunatum total al spagii, cam 800 000 de euro.