Dorin Dumitran, profilerul lui Gheorghe Dincă, face dezvăluiri-bombă. Ce destăinuiri i-a făcut „monstrul din Caracal” VIDEO

Dorin Dumitran, 43 de ani, psiholog criminalist în cadrul Serviciului de Analiză Comportamentală al Poliţiei Române şi desemnat să-l psihanalizeze pe Gheorghe Dincă, principalul suspect în "Dosarul Caracal", a vorbit în exclusivitate la România TV.

11 dec. 2019, 19:41
Dorin Dumitran, profilerul lui Gheorghe Dincă, face dezvăluiri-bombă. Ce destăinuiri i-a făcut „monstrul din Caracal” VIDEO

Dorin Dumitran a stat în preajma lui Gheorghe Dincă încă din prima zi a anchetei. L-a analizat atât în timpul cercetării la faţa locului în curtea suspectului, cât şi ulterior, la Bucureşti, unde au loc în continuare audieri. Acum, a acordat un interviu în exclusivitate pentru România TV.

Profilerul lui Gheorghe Dincă rupe tăcerea: „E caz unic în România!” Ce a aflat psihologul criminalist

– Spuneți-ne, pentru început, ce înseamnă să fii profiler, să intri în mintea unui criminal.

– Nu este neapărat o activitate de a intra în mintea unui criminal, este o activitate de cunoaștere metodică a autorului din spatele faptei. Poate fi un autor cunoscut și atunci participi la anchetă, ești parte integrantă din anchetă, poți conduce ancheta pe baza cunoștințelor pe care le ai. Pe de altă parte, dacă este autor necunoscut, prin cunoașterea locului faptei, a modalității de tratare a victimei, a tuturor conduitelor ante-delictum, a celor comise în timpul infracțiunii și post-delictum să ajungi la cel mai probabil autor al comiterii acelei fapte.

– Atunci când este autorul cunoscut și participați la anchetă, care sunt procedurile? Cum se desfășoară o astfel de audiere?

– Aceste proceduri se află sub coordonarea procurorului de caz, pe de-o parte, pentru că aici avem de-a face cu două elemente. Pe de-o parte tactica psihologică ce aparține și se află în curtea psihologilor criminaliști. Pe de altă parte sunt elementele de tactică polițienească extrem de importante. Din această îmbinare trebuie să contribui la aflarea adevărului.

– Dar personal ce metode utilizați pentru a-i face pe criminali să vorbească? Știm că ați avut de-a face cu criminali cunoscuți, cu cazuri foarte dificile până acum și ați reușit să le intrați în minte…

– Metodele trebuie să aibă în spate, în primul rând, o foarte bună documentare, pentru că această documentare îți va valida metodele pe care le folosești. Evident sunt metode specifice, psihologii aplicate în procesul penal, iar pe de altă parte sunt metodele de anchetare polițienească. Mă rog, acum vorbim despre… s-a schimbat denominarea… nu mai vorbim despre anchetă, vorbim despre audiere. Esențial însă constă în activitatea asta de luptă în duelul judiciar cu mijloace legale.

– Deci nu există un procedeu standard, tactici pe care le folosiți în cazul fiecăruia.

– Nu, nu, nicidecum.

– Deci vă adaptați în funcție de fiecare…

– Te adaptezi individual.

– Pentru asta trebuie un anumit fler sau se învață, citind…?

– Nu, trebuie multă muncă înainte, prudență, răbdare, rezistență fizică și mintală, perseverență și o serie de calități care vin din partea axului valoric al personalității. Anumite calități caracteriale.

– În cazul lui Gheorghe Dincă, cât de greu v-a fost să-l faceți să se deschidă, să vorbească?

– În primul rând, în activitatea de la Caracal a fost o activitate de echipă, o muncă de echipă. Esențial în acest dosar a fost includerea în grupul de anchetatori și a echipelor complexe care au acționat, dpmdv, nu e pct de vedere oficial al Poliției, dar sunt sigur că sunt de acord cu această chestiune. Tot ce s-a făcut acolo nu a fost o activitate de cercetare la fața locului obișnuită. Acolo a fost teză de doctorat susținută printr-o muncă asiduă de echipa serviciului criminalistic de la Poliția Capitalei, serviciului Omoruri de la Poliția Capitalei, Institutului Național de Criminalistică și, evident, Direcția de Investigații Criminale. A fost o muncă tenace, adică s-a făcut ceea ce nu mai văzuse România până acum.

– Deci vreți să spuneți că a fost unul dintre cele mai dificile cazuri pe care l-ați preluat până acum?

– Unul, da, unul din cele mai dificile. Dificile prin dificultatea de a corobora datele care au importanță judiciară și probatorie și plus materialul uman cu care s-a lucrat.

– Cam cât timp a durat până l-ați putut face pe Gheorghe Dincă să recunoască faptele care să se coreleze cu probele adunate de la fața locului?

– Duelul judiciar cu Gheorghe Dincă, care beneficiază și acum de prezumția de nevinovăție, a fost un duel pe față, cu cărțile pe masă. Adică nu s-a aplicat nicio metodă nedeontologică, surprize, păcăleli sau capcane. A fost o luptă pe față, corectă, bărbătească. Pentru că ăsta este duelul judiciar. Fiecare încearcă să ascundă fapta, eu trebuie să o descopăr. Când spun eu, mă refer la noi, la toată echipa de anchetatori care am lucrat în acest dosar.

– Cum vi s-a părut Gheorghe Dincă pe parcursul audierilor? Părea stresat? Cum era?

– În orice caz activitatea de anchetă este, prin natura sa, stresantă. Nu mai vorbesc de factorii meteo și condițiile cumplite în care au lucrat colegii mei criminaliști. Mai mult decât atât, participarea lui la toate aceste activități i-au pus serios sub semnul îndoielii orice tentativă de a continua cu voalarea adevărurilor sau adevăruri îmbrăcate în minciună sau în interiorul adevărului o minciună foarte importantă. Pentru că asistând la toate aceste activități, acestea au contribuit la avansarea demersului său declarativ pe nivele și pe paliere, pe segmente din ce în ce mai înalte sau oscilante de sinceritate versus nesinceritate.

– Deci vreți să spuneți că toate acele reconstituiri au avut un rol foarte important la stimularea psihică a lui Gheorghe Dincă.

– Desigur, desigur. Da.

– Dacă spuneți că era stresat, l-ați văzut totuși și trist? Părea că îi pare rău pentru ce a făcut?

– Omul este un evantai de posibilități și potențialități, iar personalitatea lui și a celorlalți este un veritabil caleidoscop. Trebuie să distingi între culorile acelui caleidoscop și să nu uiți că ești pus acolo în slujba legii.

– Vă referiți că se putea și preface cu anumite emoții, sentimente?

– Foarte foarte puțini sunt sinceri din prima, iar aceste conduite sunt normale și sunt de așteptat de la un inculpat, indiferent de calitatea procesuală pe care o are. Poate fi și un martor care, de fapt, să devină imediat suspect sau bănuit de comiterea infracțiunii. 

– L-ați văzut vreodată pe Gheorghe Dincă cedând în așa hal încât să plângă în timpul audierilor?

– Este om.

– Deci înseamnă că a și plâns…

– Este om…

– Normal… Se întâmplă des așa ceva în timpul audierii?

– Da sau nu. Depinde de miză…Depinde de miză. Dacă miza este mare, evident că fiecare dintre noi își va activa cele mai importante resurse puse în slujba mințirii și inducerii în eroare a organelor judiciare. Depinde de miza care se află la capăt. Ce poate fi? 7 ani de închisoare cu executare? 15 ani sau închisoare pe viață? Lucrurile sunt diferite și comportamentul se modifică în funcție de acestă miză pe care o știe doar el și o trăiește doar el.

– Cum vi s-a părut Gheorghe Dincă? Că ar fi un om care ar avea probleme psihice? Pentru că știm că a fost internat de câteva ori la psihiatrie.

– Nu… Îmi rezerv dreptul de a nu comenta despre aceste chestiuni.

– Totuși, știm că la un moment dat a fost un declic în mintea lui..Auzisem că ar fi fost un moment în care a cedat, în care mintea lui a început să o ia razna puțin, un moment în familie…Ne puteți spune despre ce este vorba?

– Nu. Trebuie să ai capacitatea de a aștepta, de a-ți pune frână oricăror impulsuri, să înțelegi tot ce se întâmplă și să nu te pripești în luarea unor decizii în exprimarea unor emoții, gânduri sau sentimente imediat. Trebuie să ai capacitatea de a tace în tine și a lăsa să se desfășoare comportamentul. Abia apoi tragi concluziile, dar lași loc de evoluții ulterioare, de interpretări ulterioare.

– Credeți că relația cu familia este importantă în ceea ce privește dezvoltarea unui om ca un criminal, de exemplu

– Relația oricărui om cu familia reprezintă relația plantei cu rădăcina sa, desigur.

– Deci credeți că ar fi putut fi afectat Gheorghe Dincă de relațiile distante cu familia lui?

– Omul trăiește într-un ansamblu de relații interpersonale din care poate înțelege ceva, poate pleca cu niște valori, poate refuza anumite comportamente sau respinge anumite valori. În orice familie și în orice relație a unui individ cu o familie întâlnim această fenomenologie.

– Am citit și noi declarațiile lui Gheorghe Dincă și folosea un limbaj foarte vulgar. Acest lucru poate să denote că este obsedat sexual?

Limbajul este ax al sistemului psihic uman care face posibil fenomenul de conștiință. În momentul în care limbajul respectiv este bogat perceptiv, contextual, bogat în emoție, în momentul în care sunt plasate anumite cuvinte în segmente ale discursului scris, verbal scris sau verbal oral, toate aceste lucruri se consemnează și se evaluează și pot spune dacă acea declarație, ceea ce îți spune dispune de un înalt nivel de validitate sau merită continuată chestionarea detaliată.