DOSAR 10 AUGUST. DIICOT: Procurorii de la Parchetul Militar au relatat afirmaţii false

Potrivit procurorilor DIICOT, în ordonanţa de clasare a unor bucăţi din dosarul protestului din 10 august, forţele de ordine au acţionat pe măsura violenţelor provocate de manifestanţi. De asemenea, procurorii de la Parchetul Militar, care i-au pus sub acuzare iniţial pe şefii din Jandarmerie, au relatat fapte „necorespunzătoare".
Romania TV
15 iul. 2020, 19:26
DOSAR 10 AUGUST. DIICOT: Procurorii de la Parchetul Militar au relatat afirmaţii false

„Aşa cum am văzut, în fundamentarea construcţiei juridice ce a stat la baza învinuirilor formulate în cauză de către Secţia Parchetelor Militare (SPM) s-au invocat fie stări de fapt necorespunzătoare adevărului materializat probator, fie stări de fapt cărora li s-au conferit interpretări cu încărcătură subiectivă evidentă, respectiv:

Secţia Parchetelor Militare: „Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că, în intervalul orar 20:30 – 22:00, au existat doar incidente izolate între un număr mic de participanţi la protest şi forţele de ordine, iar situaţia concretă din Piaţa Victoriei nu justifica o intervenţie în forţă” – se arată în ordonanţa obţinută de MEDIAFAX.

Filmările din dosar confirmă constatările efectuate la faţa locului de procurorul militar de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi infirmă aprecierile exprimate de Secţia Parchetelor Militare „în susţinerea construcţiei juridice ce avea să fundamenteze formularea învinuirilor în cauză”.

Potrivit DIICOT, unii protestatari au fost violenţi, dând de înţeles că sunt vinovaţi pentru cele petrecute. Procurorii subliniază că Jandarmeria chiar a promovat pe Facebook, înainte de protest, mesaje prin care încurajau un protest paşnic.

„Apelurile/mesajele (…) par să fi fost ignorate cu desăvârşire de o bună parte dintre participanţii la adunarea publică de protest”.

Procurorii mai precizează că afirmaţiile potrivit cărora evacuarea Pieţei a fost efectuată cu „încălcarea atribuţiilor de serviciu” este neîntemeiată.

„Şi pentru că în mod repetat, copiii au fost invocaţi ca factori de potenţare subiectivă a victimizării persoanelor evacuate din piaţă, în cauză reţinem că niciun copil nu a fost victimă a vreunui act de violenţă şi nu a suferit vreo vătămare certificată medical sau medico-legal ca urmare a intervenţiei în forţă a jandarmilor”, mai punctează ordonanţa.

Citeşte şi Dosarul violenţelor din 10 august, clasat parţial de DIICOT. Nu a fost tentativă de lovitură de stat. DOCUMENT

Procurorii DIICOT au clasat parţial dosarul în cazul violenţelor produse la protestul diasporei din Piaţa Victoriei din 10 august 2018. Nu sunt probe din care să reiasă că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită, din timp, reprimarea protestului, așa cum au susținut o parte dintre participanți, care au făcut și plângeri penale. În consecinţă, şefii Jandarmeriei de la acea vreme au fost scoşi de sub urmărire penală.

Dosarul a fost anchetat inițial de procurorii militari. Au avut aproape o mie de plângeri de la protestatari şi jandarmi şi au audiat peste 1.600 de oameni. Patru oficiali au fost puşi sub acuzare.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări