Dosar Chiliman: Cum erau TRUCATE caietele de sarcini pentru licitaţiile de la Primăria sectorului 1

Firma Straco, reprezentată de Traian și Alexandru Horpos, era ajutată să câștige licitații la Primăria Sectorului 1 prin trucarea caietelor de sarcini, la întocmirea cărora participau și reprezentanții acestei societăți, se arată în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman și a altor trei apropiați ai acestuia.

RomaniaTV.net
19 iun. 2015, 16:55
Dosar Chiliman: Cum erau TRUCATE caietele de sarcini pentru licitaţiile de la Primăria sectorului 1

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă vineri propunerea procurorilor anticorupție de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, acuzat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, dar și a lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), a Ioanei Costescu (consilier personal al primarului) și a lui Ion Brad (consilier local).

În document se arată că, în 2004, Vlad Moisescu i-ar fi impus lui Adrian Chiliman, care fusese în acel an ales primar al sectorului 1, și echipei acestuia să lucreze cu firma Straco, care ar fi urmat să efectueze lucrări de asfaltare străzi și, ulterior, altele, precum anvelopare blocuri.

Citeşte şi Consilierul personal al primarului Andrei Chiliman şi fostul trezorier al PNL, reţinuţi de DNA

„În primul mandat al primarului Chiliman, mai precis până la apariția OG 34/2006, SC Straco primea contractele de lucrări prin atribuire directă, ca urmare a influențelor pe care Vlad Moisescu le exercita asupra factorilor de decizie din primărie, respectiv Andrei Chiliman — primar, Ioana Costescu — consilier local, Eugen Milea — director la ADP sector 1. Ulterior, după apariția OG 34/2006, Straco era ajutat să câștige aceste licitații prin trucarea caietelor de sarcini la întocmirea cărora participau și reprezentanții acestei societăți. În concret, era o colaborare între reprezentanții Straco sau asocierile din care această societate făcea parte și reprezentanții primăriei pentru întocmirea caietului de sarcini și a documentației de atribuire în așa fel încât licitația să fie câștigată de către Straco sau asocierea din care făcea parte”, se arată în referatul procurorilor anticorupție.

Potrivit documentului, Vlad Moisescu ar fi susținut la Primăria sectorului 1 interesele firmelor Straco și Romprest întrucât o parte din banii de pe contractele încheiate s-ar fi întors la acesta și „la funcționarii de rang înalt din primărie cu titlu de mită sau pentru traficul de influență exercitat”.

Tot în referat apare că, datorită acestei favorizări din partea lui Moisescu, Alexandru Horpos remitea în mod constant acestuia un procent de 10% — 15% din contravaloarea banilor primiți de societate de la primărie pentru lucrările contractate și plătite, acest lucru întâmplându-se cu o frecvență de 3-4 ori pe an.

„Sumele erau plătite în numerar (lei sau euro), iar Vlad Moisescu verifica de fiecare dată dacă banii primiți reprezentau procentul de 10% — 15% solicitat din sumele încasate de Straco. (…) În cazul Romprest, Vlad Moisescu a solicitat ca parte din procentul stabilit de 10% — 15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate”, se mai arată în referat.

„Comisionul” încasat de grupul infracțional a crescut de la 7% la 15% în câțiva ani

„Comisioanele” primite de la firme de grupul infracțional coordonat de Vlad Moisescu și Ioana Costescu a crescut în intervalul 2007-2012 de la 7% la 15% din sumele încasate pentru contracte de lucrări publice derulate la nivelul Primăriei sectorului 1 București, potrivit informațiilor din referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman și a altor trei apropiați ai acestuia.

Informațiile apar în declarația unui martor cu identitate protejată, dată în fața procurorilor anticorupție.

Conform declarației, grupul infracțional a impus, începând cu anul 2005, un control total asupra procedurilor de achiziție publică privind lucrări de utilități publice, precum asfaltări de străzi, reabilitări de blocuri, alimentări cu apă și canalizare sau modernizări ale instituțiilor de învățământ și spitale. Până în anul 2007, comisioanele ilegale au fost de 7% din valoarea lucrărilor, ulterior au fost solicitate comisioane de 10% iar din anul 2012 comisioanele au urcat la 15%. Nivelul „comisionului” era stabilit de Vlad Moisescu și comunicat reprezentanților societăților care derulau contracte de lucrări sau urmau să încheie astfel de contracte cu Primăria sectorului 1.

În declarație sunt menționate, ca exemplu al creșterii nivelului comisioanelor ilegale, lucrările de reparații și reabilitări de străzi derulate între 2007 și 2009. Astfel, societățile care au fost de acord cu majorările impuse au primit pachete de lucrări mai importante iar cele care au oferit în continuare 7% au primit contracte mai mici.

Printre firmele care ar fi acceptat nivelul de 10% se numără Tehnologica Radion, Delta ACM 93, Euroconstruct Trading sau Straco Group. În cazul lucrărilor de anvelopări termice ale blocurilor, comisionul solicitat de Vlad Moisescu și plătit de firmele care au primit contractele era și mai mare, de 15%.

„Metoda de operare este următoarea: principalii acționari sau reprezentanți ai firmelor importante erau sau sunt contactați personal de către Vlad Moisescu în principal, dar și de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1 — în speță primarul Chiliman Andrei Ioan și directorii serviciilor de investiții și achiziții (…), sens în care trebuiau să plătească comisionul pe care îl impuneau aceștia”, susține martorul.

Refuzul de a plăti „comisionul” impus de gruparea lui Vlad Moisescu și Ioana Costescu implica o serie de riscuri pentru firme, precum blocarea plăților, întârzierea recepției lucrărilor, rezilierea contractelor sau chiar anularea procedurilor de achiziție publică încă din etapele incipiente.

Procurorii DNA susțin că Andrei Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția de primar, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora prin adaptarea caietelor de sarcini, repartizarea preferențială a fondurilor la constituirea bugetului și plata comisioanelor prin exercitarea de presiuni directe asupra reprezentanților agenților economici pe parcursul derulării lucrărilor.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, și cei trei apropiați — Moisescu, Costescu și Brad, au fost reținuți și vor fi prezentați la ÎCCJ vineri cu propunere de arestare preventivă pentru constituire de grup organizat și trafic de influență sau complicitate la trafic de influență într-un dosar conexat celui în care sunt cercetați Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan, directorul Hidro Prahova, Adriam Semcu, și directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, dar și alte persoane.

Dosar Chiliman: Mita de peste 8 mil. euro plătită de SC Straco, reprezentată de Traian şi Alexandru Horpos