Anchetă penală în cazul băiatului de 4 ani din Piteşti mort după o anestezie la stomatolog. Medicii, cercetaţi pentru ucidere din culpă

Băieţelul de 4 ani intrat în comă după o anestezie la o clinică stomatologică din Piteşti a murit miercuri seara. După moartea lui Petru, poliţiştii argeşeni au deschis dosar penal. Medicii care l-au tratat pe copil sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă. Reprezentanţii Ministerului Sănătății spun că băiețelul a fost sedat cu un cocktail de medicamente ce conținea propofol şi ketamină şi că substanțele respective ar fi trebuit să fie folosite doar într-un spital în care există și secție de terapie intensivă.

12 feb. 2020, 19:30
Anchetă penală în cazul băiatului de 4 ani din Piteşti mort după o anestezie la stomatolog. Medicii, cercetaţi pentru ucidere din culpă

„Referitor la cazul copilului transportat la spital în urma unei proceduri medicale stomatologice, având în vedere modificarea situaţiei juridice, urmează a fi schimbată încadrarea juridică în cauză, noua încadrare fiind aceea de ucidere din culpă”, precizează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş. Conform aceleiaşi surse, încă de zilele trecute au fost luate măsuri pentru conservarea tuturor mijloacelor de probă, iar în prezent se aşteaptă concluziile de natură tehnică, în urma verificărilor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

Cercetările în acest caz sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. Copilul în vârstă de patru ani care a intrat în comă după ce a fost anesteziat la o clinică stomatologică din Piteşti a decedat, a anunţat, miercuri, Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”. „Din păcate, copilul de 4 ani şi 8 luni a pierdut lupta cu viaţa. În urmă cu jumătate de oră s-a produs stop cardiac ce nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. S-a declarat decesul. Părinţii au fost lângă el”, a declarat Alexandru.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că se fac verificări la clinica stomatologică din Piteşti, unde copilul a intrat în comă după o anestezie. Potrivit ministerului, la cabinetul stomatologic au fost făcute intervenţii cu nerespectarea obiectului de activitate. Inspectorii DSP Argeş au aplicat clinicii stomatologice o amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizarea sanitară de funcţionare.

De asemenea, inspectorii au interzis anesteziile generale (analgosedare) în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti, unde un copil a intrat în comă în urma unei astfel de proceduri medicale, informează Ministerul Sănătăţii, anunţă Agerpres.

Citeşte şi: Copil din Piteşti, în comă după o anestezie la stomatolog. Ministerul Sănătăţii: Clinica nu avea autorizaţie să facă procedura

Colegiul Medicilor Stomatologi s-a autosesizat în cazul copilului decedat în urma anesteziei făcute la clinca stomatologică din Piteşti

„În prezenta cauză, Colegiul Medicilor Stomatologi s-a autosesizat, în limita competenţelor conferite de lege, fiind iniţiată procedura disciplinară împotriva membrilor corpului profesional implicaţi în incident, ancheta urmând a fi făcută, cu imparţialitate, de către completul comisiei de disciplină învestit cu soluţionarea cauzei”, anunţă Colegiul Medicilor Stomatologi.

„În activitatea comisiilor de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România nu intră analiza îndeplinirii condiţiilor specifice angajării răspunderii civile, respectiv analiza cazurilor de malpraxis, nefiind competente funcţional să se pronunţe asupra acestora, pentru acestea competenţa atribuită legal revenind fie Comisiei de Monitorizare şi Competenţă profesională pentru Cazurile de Malpraxis, care funcţionează în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în baza Ordinului Ministerului Sănătăţii Publice nr. 1343/2006, cu modificările şi completările ulterioare (disponibil în Monitorul Oficial, Partea I nr. 970 din 05 decembrie 2006), fie instanţei de judecată”, subliniază Colegiul Medicilor Stomatologi.

Copilul de patru ani din Piteşti a intrat în stop cardio-respirator în urma unei anestezii făcute la o clinică stomatologică şi a murit, miercuri seară, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.


loading...
Partenerii noștri