Dosar penal după ce Diana Șoșoacă a blocat vaccinarea în Răchițeni

Parchetul General a dechis un dosar penal în urma incidentelor ce au avut loc săptămâna trecută în comuna Răchițeni din județul Iași, unde senatoarea independentă Diana Șoșoacă a blocat procesul de vaccinare.

10 sept. 2021, 10:20
Dosar penal după ce Diana Șoșoacă a blocat vaccinarea în Răchițeni

Direcția de Sănătate Publică Iași a depus plângerea împotriva Dianei Șoșoacă. Vasile Cepoi, șeful DSP Iași, a spus că instituția s-a adresat Parchetului de pe lângă Înalta Curte pentru că în evenimentele este implicat un parlamentar.

Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a oprit o caravană de vaccinare, sâmbăta trecută, care fusese chemată de autoritățile locale în comuna Răchițeni, județul Iași.

Sâmbătă, când a avut loc protestul, nu s-a vaccinat nimeni, a transmis directorului Direcției de Sănătate Publică din Iași, doctorul Vasile Cepoi. Ușile centrului au fost blocate de protestatarii conduși de Diana Șoșoacă.

„Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”, a scandat senatoarea. Ea a transmis live pe Facebook protestul din comuna despre care susține că e circumscripția ei.

„Cea mai mare minciună a secolului”, a spus Diana Șoșoacă despre situația de la Răchiteni.

În acest caz Parchetul General a transmis că a fost deschis un dosar penal, iar cercetările se desfășoară „in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 din Codul Penal și de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 din Codul Penal”, conform RFI.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a reacționat după ce senatoarea Diana Șoșoacă, însoțită de un grup de susținători, a blocat procesul de vaccinare într-o localitate din Iași care se află în scenariul roșu din cauza numărului mare de cazuri de COVID, dezaprobând ferm orice acțiune care afectează procesul de vaccinare.

„Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculațiilor, a răspândirii de informații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populației. Astfel de fapte se produc în contextul creșterii considerabile a ratei de infectare în rândul populației și a efortului depus în tot acest timp pentru susținerea ritmului de vaccinare la nivel național.

CNCAV dezaprobă ferm acțiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil și sigur, în beneficiul cetățenilor, a sănătății publice.

Încă de la începutul pandemiei, personalul angrenat în procesul de vaccinare și-a concentrat eforturile dedicate asigurării sănătății publice, constant, iar preocuparea pentru asigurarea indicelui de acoperire vaccinală necesar limitării răspândirii maladiei COVID-19 reclamă recunoaștere, respect și apreciere din partea tuturor celor care beneficiază de serviciile publice de sănătate.

În acest sens, ne manifestăm întreaga susținere și încurajăm sesizarea imediată a instituțiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare și siguranței personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel național.

Aceste situații pot genera reale prejudicii morale și profesionale specialiștilor din domeniul sănătății, dar și cetățenilor care aleg vaccinarea, soluția sigură și eficientă pentru ajungerea la normalitate”.

Citiți și Florin Cîţu reacţionează după scandalul făcut de Diana Şoşoacă în faţa unui centru de vaccinare: „Sper că s-au sesizat poliţiştii şi procurorii”

Citiți și Diana Şoşoacă, scandal la un centru de vaccinare. Colegiul Medicilor reacţionează: „Autorităţile să asigure protecția personalului medical”