DOSAR PENAL IN REM pentru ucidere din culpă, în urma exploziei la un bloc din Galaţi

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au deschis un dosar penal de cercetare in rem pentru distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă, în urma exploziei produse de sâmbătă seară într-un bloc din municipiul Galaţi.

20 mart. 2017, 12:10
DOSAR PENAL IN REM pentru ucidere din culpă, în urma exploziei la un bloc din Galaţi

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Hariton Stancu, a declarat, luni, că s-a dispus efectuarea unei anchete după producerea exploziei în blocul G5 din municipiul Galaţi.

„S-a întocmit un dosar penal la nivelul unităţii noastre sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi inclusiv ucidere din culpă pentru că explozia s-a soldat şi cu un deces şi rănirea altor două persoane. Deocmdată s-a dispus începerea in rem, s-a dispus efectuarea unei expertize în cauză, să vedem şi împrejurările care au dus la explozie. Momentam facem o anchetă”, a declarat Stancu conform news.ro.

Între timp, toţi locatarii blocului G5 au fost evacuaţi, cincizeci dintre aceştia fiind mutaţi în spaţii ale Garnizoanei Galaţi, Universităţii „Dunărea de Jos” şi la Centrul de Urgenţe pentru Persoane fără Adăpost al Primăriei. De altfel, Primăria, prin Cantina de Ajutor Social, le asigură oamenilor hrana.

„Eu, ca primar nu îmi pot asuma răspunderea ca aceşti oameni să mai locuiască aici (n.r. la blocul G5), după ce specialiştii au spus că nu garantează siguranţa locatarilor, recomandând evacuarea blocului. Dacă, Doamne fereşte, se petrece un cutremur, oricât de mic ar fi, blocul se poate prăbuşi ca la un efect de domino şi nu pot să-mi asum acest lucru”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Raluca Ardean, a declarat că după ce specialiştii de la Inspecţia de Stat în Construcţii vor realiza un raport în urma expertizei asupra imobilului, Consiliul Local se va întruni în cadrul unei şedinţe de îndată în vederea alocării de fonduri pentru lucrări de consolidare a blocului şi/sau de reparare a apartamentelor afectate de explozie.

Pe de altă parte, inspectorii de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi fac anchete sociale pe care le vor trimite Ministerului Muncii în vederea acordării unor ajutoare de urgenţă de la bugetul de stat pentru locatari.

Explozia provocată de o acumulare de gaz de la o butelie s-a produs, sâmbătă seară, într-o garsonieră din blocul G5 situat pe strada Laminoriştilor. În urma deflagraţiei, un bărbat de 48 de ani care se afla în casă a suferit arsuri pe o suprafaţă de 20% din corp, iar o fetiţă în vârstă de un an şi cinci luni, care locuia cu mama sa într-o garsonieră învecinată a murit după ce a fost lovită de un obiect casnic. De asemenea, o a treia victimă în vârstă de 50 ani, a suferit politraumatisme, fiind spitalizată.

Conform declaraţiei proprietarului garsonierei 177, explozia s-a produs în momentul în care acesta a intrat în locuinţă şi a aprins o ţigară.