Dosar penal pentru fosta conducere a Spitalului Judeţean Suceava după ce a devenit principalul focar de COVID-19 din coronavirus

Fosta conducere a Spitalului Județean de Urgență din Suceava este cercetată penal pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă și zădărnicirea combaterii bolilor. Potrivit procurorilor, este vorba despre managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri și coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale care erau în funcție la momentul izbucnirii pandemiei de COVID-19.

RomaniaTV.net
18 iun. 2020, 12:39
Dosar penal pentru fosta conducere a Spitalului Judeţean Suceava după ce a devenit principalul focar de COVID-19 din coronavirus

Parchetul Tribunalului Suceava a început urmărirea penală a fostului manager al Spitalului „Sfântul Ioan” din Suceava Vasile Rîmbu, a directorului medical Mircea Macovei, a directorului de îngrijiri Dorina Chirap și a medicul Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor.

Ei sunt acuzați de către procurori că nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea coronavirusului, ceea ce a dus la răspândirea COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ.

„În perioada ianuarie 2020 – 25.03.2020, suspectul, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, şi-a încălcat obligaţiile legale prevăzute de art. 168 alin. 1 şi alin.2 din Legea nr. 95/2006 rep., respectiv de a organiza, conduce şi administra spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2.

Fapta sa a avut ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava.

În perioada ianuarie 2020 – 23.03.2020 suspectul, în calitate de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi-a încălcat obligaţia legală prevăzută de art. 168 alin.2 din Legea nr. 95/2006 rep., respectiv de a participa, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale, astfel încât spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini una dintre cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava”, susţin procurorii.

Toți patru reprezentanți ai SJU Suceava – fostul manager Vasile Rîmbu, directorul medical Mircea Macovei, directorul de îngrijiri Dorina Chirap și medicul Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor – sunt acuzați și de către o infracţiune de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă:
„În perioada ianuarie 2020 – 25.03.2020 suspectul, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile de îndrumare, coordonare şi control a activităţii de prevenire a îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, deşi răspundea în mod direct de prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 730/2018, precum şi atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.

În perioada ianuarie 2020 – 23.03.2020, suspectul, în calitate de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale privind elaborarea de măsuri destinate, printre altele, pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, şi privind urmărirea şi controlul implementării acestora, deşi răspundea în mod direct de asigurarea condiţiilor corespunzătoare de muncă pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1628/2007, precum şi atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.

În perioada ianuarie 2020 – 23.03.2020, suspecta, în calitate de director de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale privind elaborarea de măsuri organizatorice destinate, printre altele, pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, privind urmărirea implementării acestora, privind cunoaşterea şi respectarea lor la nivelul unităţii sanitare, privind controlul respectării acestora, deşi răspundea în mod direct de luarea măsurilor necesare pentru cunoaşterea şi respectarea de către personalul medical al spitalului a reglementărilor generale de sănătate şi securitate în muncă, destinate să prevină îmbolnăvirile profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1628/2007, precum şi atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.

În perioada ianuarie 2020 – 02.04.2020 suspecta, în calitate de coordonator al Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale legate de activitatea Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, în contextul pandemiei provocate de SARS-CoV-2, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016″.

Cei patru sunt acuzați și de zădărnicirea combaterii bolilor.