Dosar penal pentru spitalul modular din Leţcani

Dosar penal pentru spitalul din Lețcani. Anchetatorii au descins la spital și au ridicat înscrisuri și calculatoare. Procurorii urmăresc acum s-au făcut achizițiile pentru construirea spitalului în plină pandemie și cum a funcționat unitatea sanitară. Aici, a fost semnat un contract în valoare de 13 milioane de euro.

17 nov. 2020, 13:14
Dosar penal pentru spitalul modular din Leţcani

Dosar penal pentru spitalul modular din Leţcani.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecatoria Iaşi a deschis dosar penal şi verifică posibile fapte de abuz in serviciu referitoare la modalitatea de achizitie a Spitalului modular de la Letcani. Verificările au început din luna august, ca urmare a unei sesizari din oficiu a Politiei.

Dosar penal pentru spitalul modular din Leţcani. Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Iași au cerut Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Euronest toată documentația aferentă contractului de achiziție a Spitalului modular, dar și documentația despre recepția și punerea în funcțiune a obiectivului. Cererea de documente e motivată prin cercetările făcute în cadrul unui dosar penal instrumentat de procurorii ieșeni, potrivit G4media.ro.

Cât a costat Spitalul modular din Leţcani

13,4 milioane de euro au fost plătiţi din bugele judeţelor Iaşi şi Neamţ pentru spitalul mobil de la Leţcani. Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Euronest este umbrela sub care fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa (PSD), și președintele CJ Neamț, Ionel Arsene (PSD), a cumpărat în acest an spitalul modular de lângă Iași, destinat îngrijirii pacienților cu Covid-19.

Construcţia spitalului  mobil de la Leţcani a ajuns în în atenţia Curţii de Conturi. Curtea de Conturi a găsit nereguli în modul de gestionare a celor 14,8 milioane de euro dați de Consiliul Județean Iași și celor 3,3 milioane de euro de la Consiliul Județean Neamț, potrivit TVR.

Curtea de Conturi a sancționat asociația care a achiziționat spitalul 60.000 de lei. Potrivit inspectorilor, nu a fost respectată legea privind achiziţiile publice. Sancţiunea a fost contestată în instanţă.

 

Nelu Tătaru cere demisia şefului DSP Iaşi fiindcă ar fi emis autorizaţie pentru spitalul mobil din Leţcani, deşi are multe deficienţe

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, i-a cerut demisia şefului Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, Vasile Cepoi, potrivit unor surse din partid. Cel aflat la conducerea DSP e acuzat că a emis autorizaţia de funcţionare pentru spitalul mobil din Leţcani, cu toate că unitatea se confruntă cu serioase deficienţe.

Şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, care l-a însoţit pe ministrul Sănătăţii la spitalul din Leţcani, a spus că nu se aştepta ca unitatea medicală în care s-au investit peste 13 milioane de euro să fie într-o asemenea situaţie.

”Este inacceptabil ce se întâmplă cu un spital care avea termen de predare 18 mai. Ieşenii trebuie să fie informaţi corect despre ceea ce s-a întâmplat la Leţcani cu acest spital mobil şi să nu cadă victime într-un război politic în care fostul preşedinte al CJ Maricel Popa şi-a dorit să folosească spitalul. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică au făcut o analiză privind ceea ce înseamnă spitalul şi au găsit opt deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea acestui spital.

Azi (duminică – n.r.) în timp ce noi eram la Leţcani în vizită, curentul electric a căzut într-unul dintre compartimente. Alimentarea cu apă potabilă şi conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând risc de îngheţ. Instalaţia de încălzire nu funcţionează în condiţii de temperatură de minus 15 grade, iar apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.