Dosarul Antena-RCS&RDS. Camelia Voiculescu: Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Dan Voiculescu: Cum merge treaba cu…?

Sorin Alexandrescu a fost condamnat la trei ani şi şase luni pentru şantaj în dosarul Antena Group - RCS-RDS, în timp ce Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu au primit pedepse mai mici, de doi ani, pentru complicitate la şantaj. Interceptările din dosar arată cum făcea Alexandrescu presiuni asupra capilor RCS, pe care le raporta apoi Cameliei şi lui Dan Voiculescu.

12 mai 2016, 14:45
Dosarul Antena-RCS&RDS. Camelia Voiculescu: Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Dan Voiculescu: Cum merge treaba cu…?

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat vineri sentinţa în dosarul de şantaj Antena Group – RCS-RDS:

– Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group la data faptelor, a primit trei ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj

Dan Voiculescu a primit doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la şantaj

Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, a primit doi ani cu suspendare pentru complicitate la şantaj

– Şerban Pop, fost şef al ANAF, a primit doi ani pentru pentru digulvare de informaţii nedestinate publicităţii, iar Antena Group a primit o amendă penală de 350.000 de ei.

Sentinţa nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs.

Relevante sunt însă acuzaţiile de şantaj şi complicitate la şantaj aduse şefilor de la Antena Group. Când a izbucnit scandalul dintre Antena Group şi RCS-RDS, acum trei ani, în presă au apărut o serie de înregistrări şi interceptări, în care Sorin Alexandrescu făcea presiuni mari asupra unui şef din RCS-RDS pentru a semna un contract de publictate. Camelia Voiculescu, şefa în acte a trustului Intact, era ţinută la curent de Alexandrescu de mersul „negocierilor”, iar Dan Voiculescu, adevăratul cap al Intact, ştia tot ce se întâmplă şi dădea indicaţii „de pe margine”.

Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj

Sorin Alexandrescu, din poziţia de director al Antena Group, a fost acuzat că a făcut presiuni asupra unui director RCS-RDS pentru a semna un contract de publicitate, ameninţându-l că altfel va difuza pe post ştiri compromiţătoare despre operatorul de cablu. Iată cum decurgeau discuţiile dintre Sorin Alexandrescu şi directorul RCS-RDS:

Sorin Alexandrescu îi dădea asigurări că, dacă semnează un contract de publicitate pe 5 ani cu Antena Group, contra sumei de 4 milioane de euro pe an, nu va da drumul scandalului la televiziune.

Ca să fie și mai convingători, Antenele au început să difuzeze pe post promouri: „Exploziv. Mită în fotbal 3,5 milioane euro via Oradea – Bucureşti. Ancheta jurnalistică în curând”. Acest promo, se arată în referatul DNA, a fost difuzat de peste 30 de ori în trei săptămâni. Acest lucru l-a speriat pe administratorul RCS-RDS, care i s-a plâns lui Sorin Alexandrescu:

Administrator RCS-RDS: Aţi mai apărut ceva… A mai apărut!

Sorin Alexandrescu: Numai că… Ce? Na, domnu’… Lăsaţi-o! Că nu, n-a apărut nimic. N-a apărut… Încă n-a apărut nimic. Încă n-a apărut nimic. Încă n-a apărut nimic. Nu sunt nume, nu sunt persoane, nu-i nimic încă. Încă n-a apărut nimic. E adevărat că e… investigaţia e terminată toată, cap-coadă. Asta e adevărat.

Apoi, Sorin Alexandrescu a amenințat că dacă se va declanșa scandal în presă despre contractul RCS-RDS – Mitică Dragomir, listarea companiei la bursă e compromisă și că se va ocupa el personal de asta.

S.A.: Deci, crede-mă ce-ţi spun, uită-te la mine ce-ţi zic! Eu am lucrat în piaţa de capital nouă ani de zile nu un an! Eu… jumătate dintre ăia la care umblaţi voi la Londra sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în industria asta. (…) Băi, eu ştiu foarte clar treaba asta că sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în zona asta, acţionarii mei au fost englezi! Nouă ani, nu un an! Eu făceam drumuri la Londra cum ne vedem noi aici şi la Viena aveam… am schimbat opt, opt paşapoarte într-un an! Deci, gândeşte-te despre ce vorbim! Asta o dată!

El dă asigurări că, dacă se semnează contractul Antena Group – RCS-RDS, nu mai face publică ancheta cu Mitică Dragomir.

S.A.: Semnez eu, semnează juriştii, semnează financiarul… să-ţi dăm şi documentele după aia…

Administrator: Cum?

S.A.: Să-ţi dau documentele! Ţi le dau că n-am nevoie de ele!

Administrator: Originalele care-mi spuneai?

S.A.: Nu originalele, ălea pe care le am! Ţi le dau că n-am ce să fac cu ele, nu mă interesează …[neinteligibil]… Crede-mă, nu vreau să …[neinteligibil]… Nu mă interesează …[neinteligibil]… chiar nu mă interesează!

Citeşte şi: Camelia Voiculescu a primit 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul RCS&RDS. Dan Voiculescu, încă 2 ani de detenţie

Camelia Voiculescu, acuzată de complicitate la şantaj

Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu şi proprietarul în acte al Antenelor, era la curent cu „negocierile” duse de Sorin Alexandrescu şi îl sfătuia pe acesta să fie atent, după cum reiese din interceptările telefonice dintre cei doi, depuse la dosar.

Sorin Alexandrescu: Am avut o întâlnire cu cineva. Era foarte, foarte speriat că primise o adresă.

Camelia Voiculescu: Aşa.

S.A.: Foarte speriat.

Femeia: Da.

S.A.: Da. Foarte speriat. Şi domnule, dacă aveam ceva cu el, personal. Zic: Domnule, n-am nimic cu dumneavoastră personal, domnule. Ce să avem? Doamne fereşte! Dar, zic, la ce vă referiţi? Şi pe urmă mi-a arătat despre ce e vorba.

Femeia: Da.

S.A.: Zic: Domnule, dar eu văd că asta e adresată companiei, nu e adresată dumneavoastră.

Femeia: Da.

S.A.: Da. Foarte speriat.

Femeia: Da OK. Şi mă rog, bună întâlnirea?

S.A.: În principiu, da. În sfârşit, îți povestesc.

 

Dan Voiculescu, acuzat de complicitate la şantaj

Potrivit dosarului de acuzare, Sorin Alexandrescu discuta şi cu Dan Voiculescu despre contractul cu RCS-RDS.

Dan Voiculescu: „Cum merge treaba cu (…)?

Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.
Dan Voiculescu: Aha!
Alexandrescu Sorin: Da. Deci lucrăm la ea.
Dan Voiculescu: Bravo.
Alexandrescu Sorin: Da.
Dan Voiculescu: Bine. Da’ nu, cred că ar trebui în afară de pe post.
Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.

În tot acest interval, prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă Intact Media Group au fost difuzate şi publicate ştiri şi articole cu impact negativ asupra companiei RCS&RDS, mai menţionau procurorii în referatul întocmit.

Acuzaţia de şantaj, Cod Penal

Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.