Dosarul Belina, la final. Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, o apropiată a lui Dragnea, află dacă merge la închisoare. În prima instanță a fost achitată

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh și fostul șef al Consiliului Județean (CJ) Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, află astăzi decizia judecătorilor în dosarul Belina.

17 ian. 2023, 10:29
Dosarul Belina, la final. Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, o apropiată a lui Dragnea, află dacă merge la închisoare. În prima instanță a fost achitată

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh află marți sentința finală în Dosarul Belina. În primă instanță, judecătorii de la Tribunalul București au decis achitarea ei după ce a fost acuzată de procurorii DNA de trafic de influență în favoarea autorităților din Teleorman și SC Tel Drum SA, firmă controlată de Liviu Dragnea.

În acelaşi dosar a fost achitat şi preşedintele CJ Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea, dar şi ceilalţi inculpaţi – Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria şi Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou. De asemenea, judecătorii au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite faţă de aceştia.

Astăzi achitarea lui Sevil Shhaideh va fi analizată, în apel.

Sevil Shhaideh care, la momentul săvârşirii faptei, ocupa funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în Dosarul Belina, pe data de 27 iunie 2018. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată:

  • Ionela Stoian, director în cadrul MDRAP la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu;
  • Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, acuzat de complicitate şi participaţie improprie la abuz în serviciu;
  • Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, acuzată de fals intelectual;
  • Rodica Guşă, asistent registrator la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman.

La scurt timp, cele două proprietăţi au fost închiriate firmei Tel Drum, controlată de Liviu Dragnea, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Dar Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin HG, ci doar prin lege.

„Concret, în perioada 23 septembrie – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta – în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, se precizează în comunicatul DNA.

Din anchetă a reieşit că, în urma faptelor săvârşite de inculpaţi, statul a fost prejudiciat cu nu mai puţin de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul său, la care se adaugă 248.126,334 lei reprezentând echivalentul a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere, care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 – 23 aprilie 2018.

Procurorii au mai identificat un prejudiciu produs Administraţiei Naţionale „Apele Române” în valoare de 248.126 de lei, echivalent cu 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituţie în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.