DOSARUL BLACK CUBE. Judecătorii cer DIICOT modificarea acordului de recunoaştere a vinovăţiei în cazul lui David Geclowicz

Tribunalul București a cerut miercuri DIICOT modificarea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat cu israelianul David Geclowicz în dosarul "Black Cube", în sensul indicării pedepsei complementare cu privire la infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat.

RomaniaTV.net
09 nov. 2016, 13:54
DOSARUL BLACK CUBE. Judecătorii cer DIICOT modificarea acordului de recunoaştere a vinovăţiei în cazul lui David Geclowicz

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a constatat că între procurorul DIICOT care a instrumentat dosarul „Black Cube” și israelianul David Geclowicz nu s-a ajuns la niciun fel de înțelegere în privința pedepsei complementare obligatorii cu privire la infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat. În acest context, magistratul a decis sesizarea anchetatorului, stabilind un termen de cinci zile pentru remedierea acestei omisiuni.

Dezbaterile în acest caz urmează să fie reluate pe data de 14 noiembrie, judecătorul stabilind citarea celor doi martori care au domiciliile în București și citarea telefonic, prin serviciul de curierat și prin intermediul poliției de pe raza domiciliului a lui Eduard Kovesi.

Doi israelieni puși sub acuzare în dosarul „Black Cube” — Ron Weiner și David Geclowicz — și-au recunoscut vinovăția și au încheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner și David Geclowicz au acceptat să primească o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare și să efectueze muncă în folosul comunității.

Trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar – Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

Conform DIICOT, Ron Weiner este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât și în Londra (UK), împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținutului acestora”, susțin procurorii DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner și David Geclowicz aveau roluri și sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv. Dragomir a ocupat funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul SRI. În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor.