Dosarul Brexit. Tusk anunţă progrese în negocierile în vederea unui acord între Marea Britanie şi UE

Donald Tusk a anunțat, în noaptea de joi spre vineri, progrese în negocierile cu Londra asupra menținerii Marii Britanii în UE și evitarea unui Brexit, dar a subliniat că "mai sunt încă multe de făcut", relatează Agerpres.

19 feb. 2016, 06:32
Dosarul Brexit. Tusk anunţă progrese în negocierile în vederea unui acord între Marea Britanie şi UE

„Pentru moment, pot spune doar că am făcut unele progrese, dar mai sunt încă multe de făcut”, a declarat Tusk jurnaliștilor, după prima zi a unui summit european decisiv la Bruxelles, notează AFP.

La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy s-a declarat optimist cu privire la șansele unui compromis.

„Eu cred că lucrurile merg bine. Sper că vom avea un acord mâine (vineri)”, a declarat Rajoy jurnaliștilor.

Citeşte şi: Brexit: Hollande crede că un acord între Marea Britanie şi UE este posibil, dar să nu împiedice Europa să avanseze

După declarațiile în fața presei, Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au dus la o întâlnire trilaterală cu prim-ministrul britanic David Cameron.

Donald Tusk urmează, de asemenea, să se întâlnească cu președintele francez Francois Hollande, prim-ministrul belgian Charles Michel și șeful guvernului ceh Bohuslav Sobotka.

De asemenea, este prevăzută o întâlnire bilaterală între Hollande și premierul britanic, mai notează France Presse.

Franța se opune oricărui veto al Londrei în ceea ce privește guvernanța economică, reglementarea serviciilor financiare și consolidarea zonei euro, Marea Britanie nefăcând parte din această zonă.

Summitul european propriu-zis va fi reluat vineri la 10.00 GMT.