Dosarul Colectiv. Fostul primar Piedone, condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, 11 ani şi 8 luni pentru patronii clubului Colectiv

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au anunţat sentinţa în dosarul Colectiv. După mai bine de patru ani de la tragedia în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţă, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi şase luni de închisoare. Cei doi angajaţi ISU care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI au primit 9 ani şi două luni de închisoare. Patronii Clubului Colectiv au fost condamanţi la 11 ani şi 8 luni. Patroana firmei care s-a ocupat de focul de artificii  a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare. Judecatorii au stabilit si peste 50 de milioane de euro daune morale pentru victime. Decizia instanţei nu este definitivă.

16 dec. 2019, 05:59
Dosarul Colectiv. Fostul primar Piedone, condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, 11 ani şi 8 luni pentru patronii clubului Colectiv

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Pe lângă Cristian Popescu Piedone, au fost condamnate şi trei angajate ale Primăriei Sectorului 4. Aurelia Iofciu a fost condamnată la 8 ani închisoare, Luminiţa Larisa Ganea a primit 7 ani de închisoare, iar Sandra Ramona Moţoc a fost condamnată la 3 ani inchisoare.

Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, patronii Clubului Colectiv, au fost condamanţi la 11 ani şi 8 luni pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare în dosarul Colectiv.

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au fost condamnaţi la 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare.

De asemenea, reprezentantul firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL Cristian Niţă a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

De asemenea, Tribunalul București a dispus plata a 50 de milioane de euro daune către victime, supraviețuitori și rude și aproximativ 8 milioane de lei către spitalele care i-au tratat pe răniți în România. Daunele trebuie suportate în solidar de către condamnați, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov.

Ştirea iniţială:

Procurorii au cerut maxime pentru fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului și ai firmei de artificii, dar și pentru pompierii care trebuiau să verifice clubul înainte de concert. Rudele victimelor cer despăgubiri de zeci de milioane de euro. 

Dosarul Colectiv a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. La dosarul principal au fost ataşate alte două dosare întocmite de DNA.

Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului, în fiecare săptămână fiind audiaţi zeci de martori şi victime.

În dosarul Colectiv, procurorii au cerut ca cei doi pompieri acuzaţi că au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că localul nu deţine aviz de securitate la incendiu, să fie condamnaţi pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi uzurpare de calităţi oficiale, urmând ca pedepsele să fie orientate spre maximum prevăzut de legea penală, care este de 15 ani.

De asemenea, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 12 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Procurorii au mai cerut ca Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – să fie condamnată la 14 ani şi 6 luni închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, la câte 12 ani şi 10 luni închisoare. De asemenea, Cristian Niţă să fie condamnat la cinci ani închisoare pentru tăinuirea unor probe.

CIteşte şi: Bănicioiu, audiat în dosarul Colectiv: Am făcut tot ce era omeneşte posibil. Supravieţuitor:De ce ne-aţi lăsat să murim ca nişte câini?

De asemenea, reprezentanţii Parchetului au cerut aplicarea unor amenzi maxime pentru SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Procurorii au mai cerut condamnarea fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Aceeaşi pedeapsă a fost cerută pentru trei funcţionari din Primărie – Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale), Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior), Ramona Sandra Moţoc (referent superior).

Părţile civile din dosar – familiilor celor decedaţi, dar şi persoanele rănite – au solicitat ca inculpaţii să plătească, în solidar cu instituţii publice, printre care şi Primăria Sectorului 4, despăgubiri uriaşe, care se ridică la sute de milioane de euro.