DOSARUL EADS. Vasile Blaga, acuzat că a luat mită de 80.000 de euro. Banii ar fi ajuns în campania lui Băsescu

Publicat: Miercuri, 05 Noiembrie 2014 15:03 // Actualizat: Vineri, 07 Noiembrie 2014 11:47 // Sursa: romaniatv.net

Numele lui Vasile Blaga apare în dosarul EADS, potrivit informaţiilor prezentate în exclusivitate de România TV.  Liderul PDL este acuzat că a luat 80.000 de euro mită în cel mai mare dosar de corupţie din România, iar banii ar fi fost folosiţi pentru finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu. Dezvăluirea a fost făcută în faţa procurorilor de către un martor în acest dosar.

Potrivit România TV, Claudiu Florică l-a denunţat pe Vasile Blaga (ministru de interne în perioada în care s-a semnat contractul pentru securizarea frontierelor) că a luat mita de 80.000 de euro în dosarul EADS.

"În august 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Vasile Blaga şi i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru susţinerea PD în campania electorală (...) solicitându-i sprijinul în cazul în care PD va câştiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florică, respectiv SISF şi Microsoft şi introducerea firmei FSC în contractul SEI, de unde Claudiu Florică fusese înlăturat", a susţinut martorul în faţa procurorilor DNA.

Vasile Blaga, prima reacţie după acuzaţiile din dosarul EADS: "Sunt minciuni sfruntate"

Acelaşi martor a mai relatat că Vasile Blaga s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România.

"Claudiu Florică susţinea că a fost exclus de către Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare şi luare de mită, dar că acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România, prin Irina Socol şi Gabriel Sadoveanu şi EADS prin Alexandru Georgescu fără să îl mai includă pe Claudiu Florică în aceste negocieri." (sursa: declaraţie martor în faţa procurorilor DNA)

CITEŞTE ŞI Ponta: În 2009, campania lui Băsescu a fost făcută cu banii de la Microsoft. E secretul ştiut de toată lumea

"Vasile Blaga, pentru a continua contractul cu EADS, dar şi să creeze o aparenţă justificativă pentru continuarea acestui contract clar ilegal, a solicitat o comisie de anchetă asupra persoanelor care au semnat contractul în anul 2004 şi o comisie de renegociere în care a numit persoane aflat în controlul său direct. (...)", a mai susţinut martorul.

"Prin urmare, valoarea a fost redusă la 524 de milioane de euro, dar s-a păstrat mecanismul care permitea existenţa unei valori a contractului mult mai mare, (...) cu alte cuvinte a profitului EADS exagerat din care urmau să fie plătite mitele către persoanele implicate din MAI, respectiv Vasile Blaga. (...)

În primăvara anului 2005, Claudiu Florică a menţionat mai multor apropiaţi că a fost înşelat de Vasile Blaga, noul ministru de interne, care îi promisese sprijinul înainte de alegerile din 2004, în schimbul sponsorizării campaniei electorale", se mai arată în declaraţia martorului.

În aceeaşi declaraţie se face referire şi la soţia lui Vasile Blaga: "Claudiu Florică afirma că doar odată cu mutarea peste noapte a soţiei lui Vasile Blaga, fără niciun concurs, pe post de director la Direcţia Juridică a MEC în 2009, toate demersurile făcute de Claudiu Florică pentru blocarea (...) la contract, în valoare de 96 de milioane de dolari, au fost anulate." (sursa: declaraţie martor în faţa procurorilor DNA)

Claudiu Florică este cel care i-a denunţat şi pe Dorin Cocoş, Dumitru Nicole zis Niro, Gheorghe Ştefan Pinalti şi Gabriel sandu, în dosarul Microsoft.

Procurori anticorupţie arată, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a celor patru, că aceştia au fost denunţaţi de fostul şef al Fujitsu Siemens în România, Claudiu Florică, în 25 august 2014.

Claudiu Florică arăta, în declaraţia pe care a dat-o în faţa anchetatorilor în 10 octombrie, că, în primăvara anului 2009, în urma discuţiilor cu Dinu Pescariu, a mers la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constatat că aici îl aşteptau şi Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu. Florică a arătat că, după acea discuţie, a avut mai multe întâlniri cu aceştia, în cadrul cărora au fost formulate pretenţii băneşti, pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină încheierea contractului pentru încheierea de licenţe.

Claudiu Florică a precizat că, pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Dorin Cocoş - circa 9.000.000 de euro, Gabriel Sandu - 2.700.000 de euro, Gheorghe Ştefan - 3,996.360 de euro, Dinu Pescariu a înfiinţat firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate aceste sume.

CITEŞTE ŞI Claudiu Florică, FUGĂ de la DNA după audieri VIDEO

Contractul pentru securizarea frontierelor României a fost atribuit concernului EADS fără licitaţie, prin hotărâre de guvern, în august 2004, la o valoare de aproape un miliard de euro.

De derularea păguboasă a contractelor cu Microsoft şi EADS se fac responsabili, mai mulţi ministri, printre ei şi Vasile Blaga, care în 2005 chiar a solicitat renegocierea contractului cu EADS, relatează România TV.

Cele mai mari plăţi pentru contractul cu EADS au fost efectuate în al doilea mandat al lui Vasile Blaga între 2009 şi 2011.

DNA a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent  într-o emisiune televizată, că nu ştie în ce stadiu se află dosarul EADS, referitor la sistemul de securizare a graniţelor pentru includerea României în spaţiul Schengen, însă din informaţiile deţinute este 'cert' că un 'număr important de firme şi persoane' apar atât în acest dosar, cât şi în dosarul Microsoft. 

CITEŞTE ŞI Băsescu: Un număr mare de firme şi persoane apar atât în dosarul Microsoft, cât şi în dosarul EADS

De asemenea, el a afirmat că dosarul EADS nu va 'lovi' doar într-o anumită tabără politică, ci 'în toate partidele'. 

Băsescu a susţinut şi că Elena Udrea, candidatul PMP, nu are tangenţă cu dosarul EADS, pentru că în perioada în care a deţinut funcţii în Guvern nu a avut atribuţii pe securizarea graniţelor. El a mai menţionat că în ciuda acestui lucru, Elena Udrea a fost 'incriminată cu mânie proletară' de 'televiziunile de serviciu' ale puterii. 

Totodată, preşedintele în funcţie a afirmat că şi-ar dori ca dosarul EADS 'să iasă' cât mai repede, însă va apărea doar atunci când procurorii vor termina ancheta.

loading...
8 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Claudiu Florică dosarul EADS EADS Traian Băsescu Vasile Blaga Vasile Blaga mită
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 mai 10:01
...target="_blank">Gorghiu, Vasile Blaga, Cătălin ...
05 nov 21:54
...Microsoft care apar şi în dosarul EADS sunt: Claudiu Florică, Irina Socol, Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae. Claudiu Florică este cel care în dosarul EADS a pus la cale şi a coordonat întreg mecanismul de dare şi luare de mită, la fel şi ca în dosarul...
05 nov 20:47
Răspunde | Votează email 0 email
miha
DACA AI RABDARE SI UN CALCULATOR CONECTAT LA INTERNET LA CARE SA LUCREZI 3 ORE PE ZI POTI CASTIGA BANI USOR CEL PUTIN 300 DE DOLARI LUNAR.OFERTA ESTE SERIOASA,VALABILA PENTRU TOATE LOCALITATILE TARII.NU ESTE NICI MLM SI NICI JOC PIRAMIDAL.PENTRU MAI MULTE DETALII TRIMITE”INFO”LA ADRESA [email protected]
05 nov 17:06
...folosit acesti bani pentru finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu. In sprijinul acuzatiilor, RTV afirma ca “dezvaluirea a fost facuta in fata procurorilor de catre un martor in acest dosar”. Este vorba de Claudiu Florica, fostul sef al...
05 nov 17:06
...Numele lui Vasile Blaga apare în dosarul EADS, potrivit informaţiilor prezentate în exclusivitate de România TV. Citește mai departe…. Citeste toata stirea DOSARUL EADS. Vasile Blaga, acuzat că a luat mită de 80.000 de euro. Banii ar fi ajuns în campania lui...
05 nov 16:41
...EADS si ca ar fi folosit acesti bani pentru finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu. In sprijinul acuzatiilor, RTV afirma ca “dezvaluirea a fost facuta in fata procurorilor de catre un martor in acest dosar”.Este vorba de Claudiu Florica, fostul sef...
05 nov 16:30
...folosit acesti bani pentru finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu. In sprijinul acuzatiilor, RTV afirma ca “dezvaluirea a fost facuta in fata procurorilor de catre un martor in acest dosar”. ...
05 nov 16:26
...EADS si ca ar fi folosit acesti bani pentru finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu. In sprijinul acuzatiilor, RTV afirma ca “dezvaluirea a fost facuta in fata procurorilor de catre un martor in acest dosar”. ...
1
EUR
4.8341
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H