Dosarul Electronic de Sănătate, obligatoriu din 12 noiembrie. Ţibichi: Acest dosar electronic este prea securizat

Dosarul Electronic de Sănătate. După cardul de sănătate, românii vor fi dotaţi şi cu dosare electronice, în care medicii, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor fi obligaţi să completeze datele medicale ale pacientilor pe care îi consultă.
Iulian Tudor
07 nov. 2016, 08:47
Dosarul Electronic de Sănătate, obligatoriu din 12 noiembrie. Ţibichi: Acest dosar electronic este prea securizat

Dosarul electronic de sănătate va funcţiona pe baza cardului de sănătate. În dosar se vor găsi informaţii despre pacient, grupa de sânge, alergiile pe care le are, bolile pe care le-a suferit de-a lungul timpului, astfel încât în momentul în care un medic va trebui să consulte un pacient sau să îi acorde primul ajutor, să ştie exact care este situaţia medicală a acestuia.

Dosarul electronic de sănătate este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale, a precizat, vineri, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, cu prilejul Adunării generale a Colegiului Medicilor din România.

Dosarul electronic de sănătate este un proiect al CNAS care a fost finalizat în mai 2014. De atunci şi până în prezent, medicii au avut posibilitatea să încarce datele în acest dosar, să lucreze cu datele respective şi să se obişnuiască cu această nouă aplicaţie informatică. Din punct de vedere al securităţii, aş vrea să asigur că dosarul este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale. (…) Există două bariere de intrare în dosarul electronic: matrice de securitate plus o parolă suplimentară şi există şi voci care spun că acest dosar electronic este prea securizat pentru că ar trebui ca medicii să aibă acces necondiţionat la toate datele. În momentul de faţă suntem, faţă de alte ţări, foarte securizaţi din acest punct de vedere„, a declarat Radu Ţibichi.

Preşedintele CNAS a mai precizat că dosarul cuprinde date referitoare la sumarul de urgenţă, unde au acces medicii, şi o secţiune de istoric medical, unde pacienţii pot să intre numai cu parola proprie şi cu matricea de securitate.

Potrivit acestuia, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este un sistem foarte complex, care conţine: reţeta electronică, dosarul electronic şi cardul naţional.

Citeşte şi Cardul de sănătate, BLOCAT din nou vineri. Nu se pot elibera reţete electronice şi nu se face raportare UPDATE

În momentul de faţă nu avem asigurată mentenanţa pe anumite componente ale ei. Vom finaliza într-un termen foarte scurt mentenanţa sistemului. Sistemul se va up-grada cu câteva echipamente pentru că anumite componente datează de mulţi ani şi au ieşit din durata lor de viaţă. Vom face investiţii în echipamente, vom optimiza această platformă şi toate lucrurile vor decurge normal într-un timp foarte scurt”, a mai susţinut şeful CNAS.

Colegiul Medicilor, despre Dosarul Electronic de Sănătate: Induce o senzaţie de disconfort legat de confidenţialitate

Întrebat care este opinia Colegiului Medicilor din România (CMR) faţă de obligativitatea doctorilor de la lucra, din 12 noiembrie, în sistemul Dosarul Electonic din Sănătate (DES), preşedintele CMR, Gheorghe Borcean, a spus că „nu se vede necesitatea” unei astfel de măsuri, care induce în rândul medicilor „senzaţia de disconfort”.

Faptul că un medic va fi obligat să introducă în sistem în beneficiul Ministerului Sănătăţii, am înţeles, dar şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate toate informaţiile medicale din istoric, din antecedentele pacientului său, este o chestiune anormală, o chestiune care contravine principiilor şi normelor etice şi deontologice, aşa cum le veţi vedea în Codul şi Statutul CMR. Aceasta este opinia noastră. Este nefiresc ca un element din sistem care are doar calitatea de plătitor al serviciilor să beneficieze de o cantitate de informaţie care nu are legătură cu actul ce urmează să fie plătit„, a explicat, vineri, preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, exemplificând cu situaţia unui pacient care ajunge la medic după ce îşi fracturează o mână.

Întrebat ce poate face CMR, Borcean a spus că medicii vor protesta, încercând să determine modiicarea acestei prevederi.

Nu ne putem opune, este lege. Vom protesta, vom încerca să facem tot ceea ce ne stă în putinţă să modificăm aceste prevederi care contravin Codului deontologic. Mai sunt şi elemente din Constituţie şi din altă legislaţie conexă a drepturilor pacientului care vorbesc clar despre dreptul la confidenţialitate şi la viaţa privată a fiecăruia. Este nefiresc să fie la îndemâna oricui lucrurile acestea, toată istoria medicală a unui pacient, când este vorba de fapt de a fi decontată o prestaţie oarecar„, a afirmat preşedintele CMR.

El consideră că este firesc ca medicul să aibă acces la orice informaţii concludente despre pacient, însă nu este firesc ca aceste informaţii să fie „la dispoziţia întregii naţiuni”.

Medicul să aibă pe cardul de sănătate, şi nu la dispoziţia întregii naţiuni, o informaţie medicală relevantă pentru trecutul pacientului. Altfel, s-ar putea folosi oricine de informaţii. Nu se vede necesitatea unei astfel de chestiuni. Aceasta induce în corpul medical senzaţia de disconfort . Este prima dată în sistem când confidenţialitatea informaţiei medicale este ştearsă şi nu mai există, Face parte din principiile medicinei confidenţialitate. Riscurile sunt ca toată lumea să ştie despre patologiile care nu ar fi de dorit să fie ştiute„, a adăugat preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Preşedintele CNAS a arătat că este important să fie acceptat acest dosar electronic pentru că el devine un instrument foarte important de lucru pentru medici.

Citeşte şi CNAS solicită furnizorilor să afişeze informaţiile privind pachetele de servicii medicale

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
Playtech.ro
Ce taxe plătești dacă vinzi un apartament moștenit. Ce trebuie să știe toți proprietarii
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Se prăbușește McDonald’s. De ce au scăzut vânzările
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață