Dosarul „Gala Bute”, amânat pentru 9 mai

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat vineri, pentru 9 mai, dezbaterile finale în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. 

RomaniaTV.net
13 apr. 2018, 12:43
Dosarul „Gala Bute”, amânat pentru 9 mai

Iniţial, Instanţa supremă stabilise ca vineri să se desfăşoare ultimul termen al procesului, însă omul de afaceri Adrian Gărdean, care are statutul de martor-denunţător în dosar, nu s-a prezentat la audieri, urmând ca el să fie adus cu mandat pe 9 mai, potrivit Agerpres.

Tot vineri, instanţa a respins o cerere depusă de avocaţii Elenei Udrea privind audierea acesteia prin videoconferinţă din Costa Rica.

Avocaţii au invocat faptul că fostul ministru a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, însă ÎCCJ a constatat că din înscrisurile depuse de avocaţi nu rezultă că Elena Udrea are statutul de refugiat politic, ci doar că a formulat o solicitare către autorităţi de a primit statutul de refugiat.

Pe de altă parte, magistraţii au admis o cerere depusă de avocatul fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi vor transmite către DNA o solicitare de lămuriri privind implicarea SRI în dosarul „Gala Bute”.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al FRB, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Instanţa a mai dispus atunci ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.