Dosarul în care sunt judecaţi Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic a fost mutat de la ÎCCJ la CAB

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi că nu are competența să judece dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, în care sunt inculpați Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, cauza fiind trimisă la Curtea de Apel București.

RomaniaTV.net
06 iul. 2017, 11:01
Dosarul în care sunt judecaţi Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic a fost mutat de la ÎCCJ la CAB

Magistrații de la Instanța supremă s-au sesizat din oficiu și au decis că nu au competența să judece acest dosar după calitatea persoanei. Având în vedere că Ioana Băsescu este notar, iar Elena Udrea nu mai este parlamentar, Instanța supremă a decis trimiterea dosarului la Curtea de Apel București.

Decizia este definitivă.

Prezentă joi la sediul ÎCCJ, Elena Udrea a anunțat că va depune o plângere la CSM împotriva procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru instigarea la represiune nedreaptă.

Tot acum, Elena Udrea a declarat că „ar fi obligatoriu” ca Laura Codruța Kovesi să fie demisă, susținând că șefa DNA „a distrus încrederea” în justiția din România.

Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.

CITEŞTE ŞI Elena Udrea vrea să facă plângere la CSM împotriva şefei DNA Laura Codruţa Kovesi: „Ar fi obligatoriu să fie demisă”

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În dosar, au mai fost deferiți justiției Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării, acuzat de luare de mită; Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

„Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță”, mai spune DNA.

CITEŞTE ŞI Dan Andronic, audiat la Înalta Curte de Justiţie în dosarul alegerilor din 2009