Dosarul judecătorului CCR Toni Greblă: scandaj cu spioni şi legături cu terorişti

Toni Greblă, fost senator şi judecător al Curţii Constituţionale, este urmărit penal de DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi constituirea unui grup infracţional organizat. Greblă este acuzat că a a produs un incident major de securitate internaţională, grupul constituit de el încălcând embargoul impus Rusiei de Uniunea Europeană. Şi alţi suspecţi în dosarul lui Greblă au tot felul de legături cu persoane dubioase, potrivit România TV. 

RomaniaTV.net
22 ian. 2015, 11:28
Dosarul judecătorului CCR Toni Greblă: scandaj cu spioni şi legături cu terorişti

Procurorii DNA au decis joi începerea urmăririi penale a judecătorului CCR Toni Greblă. În dosar mai sunt vizaţi doi parlamentari: Iulian Iancu şi Lucian Şova. Cei doi parlamentari vor fi urmăriţi penal pentru că l-au ajutat pe finul lui Greblă, Ion Bârcină, să exporte ilegal energie în Bulgaria şi Serbia. Urmarit penal este şi un lider al masonilor din România, Constantin Bartolomeu Săvoiu. 

Parlamentarul Lucian Şova, cel care ar fi intermediat exporturile ilegale de energie către Bulgaria şi Serbia, este asociat la o companie de transport rutier împreună cu Boris Golovin, un fost colonel al serviciului de spionaj al armatei ruse, informează România TV.

În plus, fiul judecătorului, Silviu Mihai Grebla, a făcut afaceri cu un irakian condamnat pentru că ar fi adus în ţară persoane care aveau legătură cu Al-Qaida.

Toni Greblă este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Citeşte şi Toni Greblă, judecător la CCR, adus la DNA cu mandat. Şpaga – 56.000 de euro, rochii de damă şi capsatoare

Potrivit DNA, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:
– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro;
– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

Citeşte şi Toni Greblă, întrebat dacă îşi dă DEMISIA de la CCR: Mă gândesc

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).

În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului).

Citeşte şi Generalul Bartolomeu Săvoiu, la DNA. E audiat în dosarul lui Toni Greblă

A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul TONI GREBLĂ a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal.

Citeşte şi Augustin Zegrean, şeful CCR: Dacă GREBLĂ va fi pus sub acuzare, ar trebui să se SUSPENDE

Suspectului Toni Greblă i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentul de Informații și Protecție Internă și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”.