Dosarul Microsoft: Senatorii jurişti formulează raportul pentru Andronescu şi Mihăilescu pe 28 octombrie

Comisia juridică se va reuni pe 28 octombrie pentru a formula raportul referitor la senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, a anunţat, luni, vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
20 oct. 2014, 13:29
Dosarul Microsoft: Senatorii jurişti formulează raportul pentru Andronescu şi Mihăilescu pe 28 octombrie

„Ştiţi foarte bine că documentele nu au fost numerotate, nu erau clasificate conform procedurilor juridice atât din Parlamentul României, cât şi din partea celor care le-au trimis. Toate aceste solicitări au fost operate în sensul că s-a intrat în normalitate. Comisia juridică solicită să se reunească pentru a formula raportul pe 28 octombrie, până la această dată urmând ca fiecare senator să studieze documentele”, a spus Dumitrescu, la finalul şedinţei Biroului permanent de luni.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc (PNL), a precizat, în 13 octombrie, că senatorii jurişti au decis să amâne cu două săptămâni discuţiile privind referatele DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

Boboc a subliniat faptul că, în opinia sa, prin acest nou termen pentru Comisia juridică, „se tergiversează” rezolvarea situaţiei în care se regăsesc cei doi senatori ai grupului PSD.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis Senatului referatele DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, după ce anterior le-a primit de la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În solicitarea trimisă Parlamentului prin care cere încuviinţarea urmăririi penale, DNA susţine că în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a favorizat compania SIVECO şi a luat mită de la această societate. În schimb, compania ar fi primit tratament preferenţial la încheierea unor contracte publice, scria gandul.info, pe 30 septembrie.

Ecaterina Andronescu face parte din lotul de nouă foşti miniştri care sunt acuzaţi de corupţie în legătură cu acordarea unor contracte din domeniul IT. În total este vorba de contracte de peste 1 miliard de euro.

DNA a transmis către Parlament şi către Administraţia Prezidenţială solicitările de încuviinţare a urmăririi penale. Este vorba de o procedură legală care obligă procurorii să solicite avizul Parlamentului în cazul foştilor miniştri care sunt şi parlamentari. Ei sunt protejaţi de urmărirea penală de imunitate. Adică pot fi anchetaţi numai dacă Parlamentul aprobă cererea DNA. În cazul foştilor miniştri care nu sunt parlamentari, avizul este dat de preşedintele României.

În cazul Ecaterinei Andronescu, avizul este dat de Parlament pentru că ea este senator PSD, dar DNA cere permisiunea să o urmărească penal pentru faptele comise în perioada în care a fost ministru al Educaţie.

Potrivit DNA, Ecaterina Andronescu este investigată pentru modul în care au fost acodate contractele în cadrul proiectului „Sistem Educaţional Informatizat”.

DNA descrie începutul proiectului în felul următor: „La data de 23.05.2001 Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informaţiei din cadrul Guvernului României a aprobat Programul „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), privind implementarea sistemului alternativ de educaţie asistată de calculator prin dotarea unităţilor de învăţământ cu laboratoare informatizate. Valoarea acestui proiect a fost estimată la circa 200 milioane dolari. În esenţă, programul SEI se referă la dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu laboratoare informatice, tehnologia informatică urmând să fie folosită ca suport didactic. În cadrul acestui program şcolile urmau a fi a fi dotate cu 1.500 laboratoare informatizate”.

DNA susţine că în cadrul acetui proiect fostul ministru a favorizat compania Siveco şi că de la acestă companie ar fi primit şi mită, însă nu se precizează cuantumul şpăgilor. DNA mai notează că statul a fost păgubit şi prin faptul că produsele achiziţionate, adică PC-urile şi softurile, au fost luate la preţuri mult supraevaluate faţă de preţul pieţei.

În cazul Ecaterinei Andronescu, DNA a cerut urmărirea penală pentru următoarele motive:
-A procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; a iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora (Memorandumul din data de 31.08.2001, Memorandumul cu privire la începere a „Proiectului naţional de implementare a învăţământului alternativ de educaţie asistată pe calculator” încheiat între MEC, SIVECO, HP, IBM. HG nr. 828/31 iulie 2002, HG nr. 1220/07.11.2002, HG nr. 1108/2003, HG nr. 684/2003, HG nr. 1352/2003 ş.a);
-A stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; a stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; a acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă;
-A înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru Minister, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.
-În perioada 2001 -2009 a pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul.