DOSARUL MITEI de la BAC. Doi directori din Gorj, SUSPENDAŢI din funcţii

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj îi vor suspenda din funcţii pe cei doi directori implicaţi în dosarul mitei de la Bacalaureat, cel de-al treilea director implicat în această cauză dându-şi demisia din funcţia de conducere la 1 septembrie, a declarat, luni, inspectorul şcolar general, Ion Işfan.

08 sept. 2014, 10:40
DOSARUL MITEI de la BAC. Doi directori din Gorj, SUSPENDAŢI din funcţii

Luni se va întruni Consiliul de Administraţie, unde cei doi directori vor fi suspendaţi din funcţiile de conducere.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Perescu Claudiu Ion, fost director la Liceul Tehnologic Bustuchin, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, Popescu Elena, director adjunct la Liceul Tehnologic Bustuchin, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, Udroiu Vasile, profesor de istorie şi director adjunct al Liceului Energetic nr. 1 Târgu-Jiu, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, şi Creţu Nicolaie, administrator al unei societăţi comerciale din Târgu-Jiu, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită.

„Doi dintre ei mai sunt directori, pentru că Perescu nu a mai vrut să fie director de la 1 septembrie. Eu pot să îi suspend din funcţia de director pe cei care sunt directori, cu profesorul nu pot să iau nicio decizie împotriva lui, până când se pronunţă instanţa definitiv şi revocabil. Cei care ocupă funcţii de conducere, îi suspend din funcţie. Referitor la meseria de dascăl, nu pot lua măsuri, până la pronunţarea instanţei. Aştept să vedem rezultatele finale. Nu ne face cinste o asemenea situaţie”, a precizat Ion Işfan, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI Un tânăr, reţinut după ce a încercat să mituiască un poliţist la proba practică a examenului auto

Din probatoriul administrat de procuror în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpaţii Perescu Claudiu Ion şi Popescu Elena, în calitate de preşedinte şi respectiv membru în comisia de evaluare naţională din sesiunea iunie – iulie 2014 la Liceul Tehnologic Bustuchin, uzând de autoritatea pe care o aveau asupra celorlalţi membri ai comisiei de examen, în calitate de director şi director adjunct la acelaşi liceu, au acceptat strângerea de bani de la elevi înainte de susţinerea examenului, beneficiind şi ei de aceste sume folosite sub formă de protocol şi ulterior au rezolvat o parte din subiecte la limba şi literatura română sau au determinat ca la matematică un alt profesor să le rezolve şi să fie dictate elevilor în timpul examenului.

În ceea ce priveşte pe inculpatul Udroiu Vasile, director adjunct al Liceului Energetic nr. 1 Târgu-Jiu, s-a reţinut faptul că acesta, la sesiunea de bacalaureat iunie-iulie 2014, a fost desemnat membru al comisiei de examen la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu din Târgu-Jiu. Acesta avea o relaţie apropiată cu inculpatul Creţu Nicolaie, deţinătorul unor societăţi comerciale şi al unui restaurant.

Profîtând de împrejurarea că toate banchetele elevilor de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu şi Liceul Energetic nr. 1 Târgu-Jiu s-au desfăşurat la restaurantul pe care îl deţine, inculpatul Creţu Nicolaie a înţeles să-şi folosească intervenţiile pentru a-şi favoriza fiii să obţină note mai mari sau să promoveze examenul de bacalaureat desfăşurat în perioada iunie – iulie 2014.

Ca modalitate de fraudare a examenului, atât la limba română cât şi la matematică, cei doi fii ai inculpatului Creţu Nicolaie au fost învăţaţi să facă anumite semne pe lucrări pentru a fi identificate şi în situaţia în care n-ar fi reuşit să rezolve subiectele, lucrările să poată fi înlocuite după examen, astfel cum s-a întâmplat la proba scrisă la limba română.

În conformitate cu dispoziţiile legale, s-a solicitat menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii Creţu Nicolaie şi Udroiu Vasile şi în timpul judecăţii, precum şi anularea lucrărilor la limba română ale celor doi fii ai inculpatului Creţu Nicolaie.