Dosarul „Motorina” în care Blejnar e judecat pentru corupţie, trimis Tribunalului Braşov

Curtea de Apel Braşov a decis, joi, că Tribunalul poate să înceapă să judece dosarul "Motorina", în care Sorin Blejnar este judecat penru fapte de corupţie, nemaifiind necesară trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale.

RomaniaTV.net
04 apr. 2013, 13:21
Dosarul „Motorina” în care Blejnar e judecat pentru corupţie, trimis Tribunalului Braşov

Dosarul „Motorina”, în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost returnat DIICOT Braşov pentru refacerea urmăririi penale, conform unei decizii a Tribunalul Braşov, din 18 decembrie 2012.

În motivarea sentinţei Tribunalului Braşov se preciza că lui Blejnar i s-a încălcat dreptul la apărare.

„Instanţa constată că dreptul la apărare al inculpatului Sorin Blejnar a fost încălcat prin aceea că ordonanţa de începere a urmăririi penale şi însuşi rechizitoriul prin care se pune în mişcare acţiunea penală nu descriu faptele pentru care Sorin Blejnar este trimis în judecată”, se menţiona în motivare.

Procurorii DIICOT au făcut recurs la decizia Tribunalului, iar, în 14 februarie, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov, cu prim termen de judecată în 21 martie.

Judecătorii au rămas în pronunţare până joi, când au admis recursul procurorilor, iar dosarul va fi trimis spre judecare la Tribunalul Braşov, decizia Curţii de Apel Braşov fiind definitivă.

În 4 decembrie 2012, Sorin Blejnar a solicitat Tribunalului Braşov ca dosarul în care este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani să fie returnat DIICOT „pentru ilegala sesizare a instanţelor de judecată” în cazul său.

Preşedintele Tribunalului Braşov, Alina Mioc, declara atunci că au fost invocate mai multe excepţii ale inculpaţilor, Blejnar invocând nulitatea urmăririi penale raportat la faptul că nu sunt descrise faptele care se impută nici în rezoluţia de începere a urmăririi penale, nici în punerea în mişcare a urmăririi penale sau în rechizitoriu.

„Altă excepţie invocată de Blejnar a fost aceea că lipseşte urmărirea penală faţă de persoana sa şi că nu s-au administrat niciun fel de probe pe care el le-a solicitat în cadrul urmăririi penale”, mai spunea Mioc.

În luna septembrie, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul „Motorina”.

Potrivit preşedintelului Tribunalului Braşov, judecătorul Alina Mioc, în acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice, iar printre cei 17 inculpaţi se numără fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 de pagini. DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar Codruţ Marta, care a fost şi el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpaţi.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov au dispus în 1 augus începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

„În fapt se reţine că, în perioada martie – iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, se preciza într-un comunciat al DIICOT Braşov.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infracţională achiziţiona motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali. Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Pe toată durata procesului, fostul şef al ANAF şi-a susţinut vinovăţia, spunând că acest dosar „a fost doar o joacă” a procurorului DIICOT Braşov Marian Drilea, cel care l-a trimis în judecată.

El l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul Drilea şi a făcut o plângere la CSM împotriva acestuia.

„Cunoaşteţi cu toţii conflictul meu de notorietate cu Victor Ponta şi aţi văzut că datele sunt publice pe site-urile de specialitate. O să vedeţi că din 2007 pană în 2011 acest procuror a participaţ în calitate de copilot la curse din campionatele de raliuri. Poate încearcă să dobândească notorietate”, afirma Blejnar la termenul din 10 octombrie. Sorin Blejnar mai spunea că procurorul ar fi încercat în 2009, când el era şef al ANAF, să obţină un post de director adjunct la Vama Braşov. „Nu l-am acceptat pentru că era cercetat penal, dar eu am încredere că instanţele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred că procurorii din România sunt cinstiţi, dar mai sunt şi excepţii”, adăuga Blejnar.


loading...