Dosarul permiselor: Cinci persoane, printre care şi poliţişti, au fost arestate

Dosarul permiselor. Directorul unei şcoli de şoferi, doi instructori şi doi poliţişti examinatori de la Serviciul Public de Permise Gorj, reţinuţi joi în dosarul privind eliberarea frauduloasă de permise auto, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată vineri de Tribunalul Gorj.

06 dec. 2013, 15:46
Dosarul permiselor: Cinci persoane, printre care şi poliţişti, au fost arestate

Dosarul permiselor. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Constantin Turbatu, directorul şcolii de şoferi aparţinând societăţii TSC 19B SRL, Ştefan Tănase, instructor auto la SC Autoradix SRL şi Vasile Frăţilescu, instructor auto la şcoala de şoferi a societăţii Setifram SRL, au fost reţinuţi pentru dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, scrie Mediafax.

Subcomisarul Emil Copiluş şi agentul şef adjunct de poliţie Nicu Cristian Stroe, ambii de la Serviciul Public Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Gorj, compartimentul examinări şi permise de conducere, sunt acuzaţi pentru luare de mită, trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, a precizat DNA.

DNA a precizat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alţi învinuiţi, directori de şcoli de şoferi şi instructori auto.

Poliţiştii au făcut, joi, percheziţii la locuinţa lui Emil Copiluş, din Târgu Jiu, precum şi la sediul Serviciului Public de Permise al judeţului Gorj, de unde au fost ridicate mai multe documente.

Locuinţa lui Cristian Nicu Stroe a fost percheziţionată în urmă cu aproximativ o lună, când oamenii legii au descins la sediile unor cabinete medicale, ale mai multor şcoli de şoferi, precum şi la biroul informaticianului de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Gorj.

Cristian Nicu Stroe declara, după percheziţiile făcute la locuinţa sa, că nu este vinovat şi că nu există motive pentru o eventuală reţinere a sa. Joi, după ce a fost reţinut, poliţistul a afirmat că are încredere în justiţie şi că lasă justiţia să îşi facă datoria.

Şi Emil Copiluş a spus că speră ca justiţia să-i dovedească nevinovăţia, precizând că nu a luat bani pentru a elibera permise de conducere.

La sediul DNA – Biroul Teritorial Târgu Jiu au mai fost audiaţi, joi, mai mulţi instructori auto din Târgu Jiu.

Emil Copiluş şi Cristian Nicu Stroe fac parte dintr-o reţea specializată în eliberarea de permise de conducere în schimbul unor sume de bani. În această reţea sunt implicaţi medici, instructori auto şi poliţişti, dar și administratori ai unor şcoli de şoferi din Târgu Jiu.

Patru dintre membrii reţelei, trei instructori auto, aflaţi în arest, şi administratorul unei şcoli de şoferi, au fost trimişi în judecată de Parchetul General, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Conform rechizitoriului înaintat Tribunalului Gorj, cei patru aranjau examenele cu poliţiştii examinatori, cărora le trimiteau bileţele sau mesaje pe telefon cu numele candidaţilor care plătiseră sau urmau să plătească pentru a trece proba de sală şi pe cea de traseu.

O parte din probele strânse împotriva membrilor grupării se bazează pe interceptări telefonice şi discuţii ambientale, din care reiese, conform rechizitoriului procurorilor, că suspecţii negociau sumele de bani pentru a obţine cât mai mult de la cursanţi. Cei care nu plăteau aveau parte de probe dificile la examen, în timp ce cursanţii care achitau banii ceruți erau puşi să conducă maşinile pe trasee foarte uşoare şi pentru intervale scurte de timp.

Trei ofiţeri sub acoperire au mers încă din luna iulie la şcolile de şoferi din Târgu Jiu şi au plătit pentru a susține examenele pentru obţinerea permisului de conducere, de fiecare dată acestora fiindu-le cerute diferite sume de bani, după cum reiese din rechizitoriul anchetatorilor.

În interceptările de la dosar apar inclusiv numele poliţiştilor examinatori reţinuţi joi seară, potrivit unui comunicat al Parchetului instanţei supreme, emis în 12 noiembrie, în urma descinderilor care au avut loc la Târgu Jiu.

„După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsaţi la sfârşitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana, aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuţ, la întâlniri cu agentul de poliţie, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bileţel cu numele cursantului care trebuia favorizat şi data susţinerii examenului”, se arăta în comunicat.

În 11 noiembrie, au fost făcute 17 percheziţii domiciliare în judeţul Gorj, la sediile unor cabinete medicale, la ale unor şcoli de şoferi, precum şi la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Gorj.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari şi numeroase bijuterii.

Zece persoane, între care trei medici şi doi administratori ai unor şcoli de şoferi, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în urma unor decizii luate în 12 noiembrie de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor, şi menţinute, apoi, de Curtea de Apel Bucureşti.