Procesul în care procurorul general Augustin Lazăr cere suspendarea revocării dispuse de Tudorel Toader, amânat UPDATE

Procesul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie, declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost amânat, marţi, la Curtea de Apel Alba Iulia. Avocatul lui Lazăr a cerut amânarea, motivând că nu se poate prezenta, având un termen şi la Înalta Curte, tot cu procurorul general.

RomaniaTV.net
19 mart. 2019, 06:16
Procesul în care procurorul general Augustin Lazăr cere suspendarea revocării dispuse de Tudorel Toader, amânat UPDATE

UPDATE Următorul termen a fost stabilit pentru 2 aprilie.

Astăzi a fost termen de judecată şi instanţa a stabilit amânarea pentru data de 2 aprilie întrucât la acest termen avocatul domnului procuor general nu s-a putut prezenta, având o cauză tot cu domnul procuror general la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a făcut cerere de amânare, iar instanţa a stabilit un termen scurt pentru 2 aprilie”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

Dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie este judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) din 30 ianuarie.

_______

UPDATE Procesul procurorului general Augustin Lazăr cu Ministerul Justiţiei, în care se solicită suspendarea procedurii pentru revocarea sa din funcţie, se află în stare de amânare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, avocatul procurorului general a depus cererea de amânare în dosarul 3299/1/2018, motivând că tot marţi are o altă cauză în care-l reprezintă pe Augustin Lazăr la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Prin urmare, cauza e în stare de amânare şi nu se va putea judeca azi”, a precizat Cosmin Muntean.

_______

Procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a solicitat suspendarea procedurii de revocare din funcţie înaintată de ministrul Justiţiei se judecă marţi, la Curtea de Apel din Alba Iulia. Tudorel Toader a afirmat că un reprezentant al instituției va participa la proces și va susține punctul de vedere al ministerului.

„La primul termen de judecată, un reprezentant al MJ a participat, a formulat punctul de vedere al ministerului, eu l-am vizat, l-am semnat și va merge astăzi să-l susțină”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Întrebat cum crede că se va soluționa acest proces, Tudorel Toader a declarat că „în spiritul statului de drept”.

Între timp, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anunţă că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru selectarea viitorului procuror general.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Ministrul Justiţiei a invocat 20 de puncte, printre care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere, critici aduse Parlamentului şi Guvernului, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI. 

Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie.

Augustin Lazăr a deschis un proces împotriva Ministerului Justiţiei la CA Alba Iulia, însă această instanţă a stabilit că nu are competenţa teritorială de a judeca acest caz. CA Alba Iulia susţinea atunci că procesul trebuie judecat la CA Bucureşti, în raza căreia îşi are sediul Parchetul General. Ulterior, pe 12 decembrie 2018, CA Bucureşti a decis că nu are nici ea competenţa de a judeca procesul şi a trimis dosarul înapoi la CA Alba Iulia.

Conform procedurii, în cazul deciziilor contradictorii ale instanţelor de acelaşi grad, instanţa superioară – în acest caz ÎCCJ – a trebuit să rezolve conflictul de competenţă. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, la sfârşitul lunii ianuarie, că procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcţie înaintată de Ministrul Justiţiei se va judeca la Curtea de Apel din Alba Iulia.