DOSARUL REVOLUŢIEI. Petre Roman scapă de acuzaţia de genocid. Reacţia fostului premier

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins solicitarea procurorului general Bogdan Licu de redeschidere a dosarului Revoluției în cazul fostului premier Petre Roman și a lui Teodor Brateș, fost redactor-șef al televiziunii publice, pentru mai multe infracţiuni. 

28 nov. 2019, 07:40

UPDATE: „Această decizie a ÎCCJ mă bucură, pe orice om l-ar bucura. Astăzi am avut ocazia să văd cererea formulată de procurorul Bogdan Licu. Am fost extrem de surprins și în același timp extrem de revoltat de ceea ce am găsit acolo. Dumnealui aduce printre argumentele în favoarea redeschiderii un lucru de neimaginat, sau de imaginat în vremurile stalinismului, și anume Petre Roman era fiul lui… și al lui… și aceasta era un argument împotriva mea pentru redeschidere. Este un argument de tip bolșevic, nici măcar pe vremea lui Ceaușescu nu se mai proceda așa. Am fost surprins și bineînțeles revoltat de atitudinea care nu are ce căuta în interiorul justiției. Îl descalifică pe acest domn Bogdan Licu”, a spus Petre Roman la A3.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, joi, redeschiderea urmăririi penale a fostului premier Petre Roman şi a fostului redactor-şef la TVR Teodor Brateş, în dosarul Revoluţiei, în ceea ce priveşte plângerile formulate de 672 de persoane. Instanţa menţine, însă, clasarea dosarului pentru alte infracţiuni, între care genocid.

„2705/1/2019 – I. Respinge, ca nefondată, excepţia inadmisibilităţii cererii de redeschidere a urmăririi penale formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, invocată de apărătorii intimaţilor Brateş Teodor şi Roman Petre. II. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr.11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare dispusă prin ordonanţa nr. 2556/C/2019 din 21 octombrie 2019 emisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie numai în ceea ce priveşte soluţia de clasare dată cu privire la plângerile formulate de numiţii…”, se arată în soluţia instanţei, unde sunt enumerate numele celor 672 de persoane vizate.

De asemenea, magistraţii au menţinut soluţia de clasare pentru alte infracţiuni.

„Menţine soluţiile de clasare dispuse la punctul 2 al Rechizitoriului nr. 11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie faţă de Roman Petre (fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi prim-ministru al Guvernului României) şi Brateş Teodor (fost redactor şef la Televiziunea Română) cu privire la infracţiunile contra umanităţii prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a), g), i) şi k) din Codul penal, precum şi soluţia de clasare cu privire la infracţiunile de omor, prevăzută de art. 188 din Codul penal, omor calificat, prevăzută de art. 189 lit. a) şi f) din Codul penal, genocid, prevăzută de art. 438 alin. 1 lit. a) şi b) şi alin. 2 din Codul penal, infracţiuni contra operaţiunilor umanitare şi emblemelor, prevăzută de art. 442 alin. 1 lit. b) din Codul penal şi utilizarea de metode interzise în operaţiunile de luptă, prevăzută de art. 443 alin. 1 lit. b) şi c) din Codul penal şi art. 445 din Codul penal. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi 27 noiembrie 2019”, se mai arată în minuta instanţei.

Procurorul general a dispus, în 21 octombrie, în dosarul „Revoluţia română din decembrie 1989”, infirmarea, ca netemeinice, a soluţiilor de clasare dispuse faţă de Petre Roman, fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi prim-ministru al Guvernului României, şi Teodor Brateş, fost redactor-şef la Televiziunea Română, privind infracţiuni contra umanităţii şi redeschiderea urmăririi penale în cauză.

De asemenea, a fost infirmată soluţia de clasare faţă de mai multe infracţiuni, dar şi cea privind clasare plângerilor depuse de 672 de persoane.

Pe 21 octombrie, procurorii de la Parchetul General au anunțat că au dispus infirmarea clasării dosarului Revoluției și că solicită instanței redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Petre Roman și al lui Teodor Brateș, cu privire la infracțiuni contra umanității. 

În urma examinării din oficiu de procurorul general soluțiilor de clasare, Parchetul General a anunțat, printr-un comunicat de presă, că s-a dispus: infirmarea, ca netemeinice, a soluțiilor de clasare dispuse față de Petre Roman – fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale și prim-ministru al Guvernului României şi Teodor Brateș – fost redactor-șef la Televiziunea Română, cu privire la infracțiunile contra umanității și redeschiderea urmăririi penale în cauză.

Clasările din dosarul Revoluției au fost dispuse de procurori în luna aprilie a acestui an, aceștia motivând că decizia de închidere a cauzei vine după ce fie a survenit decesul păriților, fie (așa cum e cazul fostului premier Petre Roman și a fostului redactor șef al TVR, Teodor Brateș) nu au fost probe concludente privind implicarea lor în săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Numai rechizitoriul, care a fost înaintat instanței supreme la acel moment, avea 12 volume și 3.280 de file, în timp ce dosarul cauzei avea 3.330 de volume, dintre care 2.030 de volume au fost administrate după data de 13.06.2016.