DOSARUL votului din DIASPORA. DNA a cerut documente de la Guvern şi MAE

Procurorii DNA lucrează în forţă la dosarul votului din diaspora de la alegerile alegerilor prezidenţiale. Pe lângă martorii audiaţi, anchetatorii au cerut şi primit documente oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, Guvern şi Ministerul de Externe.

10 ian. 2015, 10:25
DOSARUL votului din DIASPORA. DNA a cerut documente de la Guvern şi MAE

Într-un răspuns oferit România TV, DNA comunică că, în dosarul votului din diaspora, au fost solicitate „documente relevante” de la Autoritatea Electorală Permanentă, Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Externe.

„Toate instituţiile solicitate au transmis respectivele documente„, informează DNA.

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Bucureşti, a fost audiat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul votului din Diaspora de la alegerile prezidenţaile din noiembrie 2014. La plecare, Vanghelie a declarat că le-a spus procurorilor „adevărul”.

CITEŞTE ŞI Marian Vanghelie, AUDIAT la DNA în Dosarul votului din DIASPORA de la prezidenţiale

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, în luna decembrie, Parchetului General să-i remită dosarul privind modul în care a decurs votul în străinătate la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie, în care sunt cercetate fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale

„La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”, preciza Parchetul General într-un comunicat de presă.

CITEŞTE ŞI Membrii AEP, chemaţi la DNA în Dosarul votului din DIASPORA

Parchetul afirma că în acest dosar a fost începută urmărirea penală pe 18 noiembrie 2014, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Şi DNA a anunţat că a înregistrat un dosar în care efectuează cercetări cu privire la votul din diaspora.

„La nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în Diaspora„, se arăta într-un comunicat DNA.

De asemenea, DNA confirma că a cerut de la Parchetul General dosarul privind votul din diaspora.

„Procurorii anticorupţie, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află înregistrat un dosar penal cu acelaşi obiect, la data de 2 decembrie 2014 au solicitat acestei instituţii cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale. Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă„, menţiona DNA.