Membrii AEP, chemaţi la DNA în Dosarul votului din DIASPORA

Membrii Autorităţii Electorale Permanente s-au prezentat, luni, la DNA, în Dosarul votului din diaspora de la alegerile prezidenţiale, informează România TV. În acest dosar, procurorii fac cercetări privind modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în străinătate.

RomaniaTV.net
08 dec. 2014, 12:12
Membrii AEP, chemaţi la DNA în Dosarul votului din DIASPORA

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) au venit la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a aduce documente solicitate de procurori în dosarul privind votul din diaspora, susţin surse judiciare.

Potrivit unui comunicat al AEP, Autoritatea Electorală Permanentă, în calitate de deținător al arhivei Biroului Electoral Central, a predat următoarele documente la DNA, solicitate de procurori într-o adresă trimisă la data de 3 decembrie: documentele emise privind procesul de organizare și desfășurare în străinătate a alegerilor pentru Președintele României din 2014; corespondența intra și interinstituțională privind procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României 2014; toate documentele și materialele aferente ședințelor de lucru, intra și interinstituționale, privind procesul de organizare și desfășurare în străinătate a alegerilor pentru Președintele României din anul 2014.

„În acest context, precizăm că până în acest moment nicio persoană din conducerea Autorității Electorale Permanente nu a fost chemată la audieri în dosarul privind organizarea alegerilor în secțiile de votare din străinătate”, se arată în comunicat.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, săptămâna trecută, Parchetului General să-i remită dosarul privind modul în care a decurs votul în străinătate la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie, în care sunt cercetate fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale

„La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”, preciza Parchetul General într-un comunicat de presă.

CITEŞTE ŞI  Ponta, după transferul la DNA al dosarului privind votul din diaspora: Justiţia să-şi facă datoria

Parchetul afirma că în acest dosar a fost începută urmărirea penală pe 18 noiembrie 2014, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Şi DNA a anunţat că a înregistrat un dosar în care efectuează cercetări cu privire la votul din diaspora.

„La nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în Diaspora„, se arăta într-un comunicat DNA.

De asemenea, DNA confirma că a cerut de la Parchetul General dosarul privind votul din diaspora.

„Procurorii anticorupţie, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află înregistrat un dosar penal cu acelaşi obiect, la data de 2 decembrie 2014 au solicitat acestei instituţii cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale. Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă„, menţiona DNA.