DOSARUL ZILEI, episodul 102: Anchetă pentru şpaga din trei guverne

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

22 iul. 2014, 08:58
DOSARUL ZILEI, episodul 102: Anchetă pentru şpaga din trei guverne

In Romania s-a furat si se fura atat de mult incat nimic nu pare imposibil in materie de dosare penale. Ultima bomba vine din Statele Unite de la celebra companie Microsoft si cade in capul Guvernului. Cine ar fi crezut ca guvernantii si politicienii nostri vor putea lua spaga ? Vorbim de zeci de milioane de euro, de la cea mai mare companie de soft din lume. Am reusit-o si pe asta! Spaga despre care o sa vorbim s-a luat pe parcusul a 10 ani. Statul roman a platit, atentie, circa 1 miliard de euro in acesti ani pentru licente si softuri. Nebunia a inceput peste Ocean. Departamentul de Justitie american a descoperit ca societatea Microsoft ar fi dat mita unor oficiali romani prin interemediul unor parteneri de afaceri. Banii au fost incasati de subcontractantii si consultantii Microsoft din Romania de la Guvern si de la ministerele Educatiei, Comunicatilor si cel de Interne. Microsoft a incasat de la intermediarii sai o mica parte din bani iar diferenta a fost impartita intre politicienii romani si partenerii Microsoft. Cum ar veni, americanii nu s-au manjit sa dea banii direct politicienilor ci i-au pus pe altii.

Din informatiile noastre povestea a inceput asa: in 2001, compania Microsoft a facut plangere pe langa guvernul Nastase pentru ca aproape toate institutiile publice din Romania foloseau licente piratate. Adica licente furate si instalate ilegal pe calculatoare statului. Americanii voiau sa-si incaseze banii ce li se cuveneau. Insa guvernul Nastase a decis ca va plati banii catre Microsoft prin intermediul unei firme romanesti de IT – adica pritr-un intermediar. Ei bine, el este fericitul intermediar!!!

Se numeste Claudiu Florica si in 2003 era directorul companiei Fujitsu- Siemens. Compania Fujitsu a semnat – fara licitatie – un prim contract in valoare de 43 de milioane de euro cu Guvernul Romaniei pentru, atentie, a inchiria Statului licentele Microsoft. Contractul a fost prelungit timp de 5 ani pana in 2009 si a ajuns in final la valoarea de circa 80 de milioane de euro. Procurorii banuiesc ca spaga data de compania Fujitsu a fost mascata printr-un contract de consultanta.

Fujitsu a platit in doua transe peste 22 de milioane de euro firmei anonime PROFINET intr-un cont din Elvetia. Dupa ce a incasat banii, firma Profinet s-a desfiintat! Cheia investigatiei este sa se afle cine este in spatele firmei PROFINET! Strigator la cer este ca statul român a închiriat licenţele de la firma Fujitsu la un pret mult mai mare decat daca le-ar fi cumparat direct de la Microsoft. Adica, din 80 de milioane de euro platite de stat Fujitsu a facut profit de atentie circa 50 de milioane de euro!!! Unde s-au dus acesti bani? Cum a ajuns afaceristul Florica sa primeasca acest contract fabulos?

Claudiu Florica este asociatul fostului tenismen Dinu Pescariu, cel care in guvernarea Nastase, era unul dintre apropiatii camarilei fostului premier. Dinu Pescariu juca, evident, tenis cu Remus Truica, fostul sef de cabinet al lui Nastase dar si cu Eugen Bejinariu, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului. Ei si, acest domn Bejinariu, mana dreapta a premierului Nastase, este cel care a semnat contractul pentru licentele Microsoft cu firma Fujitsu. Acelasi Claudiu Florica este si ginerele lui Aurel Cornea, seful sindicatelor din Invatamant. Evident, Florica a ajuns sa semneze contracte de licente si cu ministerul Educatiei.

Toti acesti baieti destepti: Florica, Bejinariu, Mihnea Costoiu – actual ministru care a lucrat la ministerul Educatiei – au dat cu subsemnatul la DNA si nu dorm bine noaptea. Zilele acestea, zeci de ministrii, secretari de stat si persoane cu greutate vor fi audiate la DNA! Aceasta afacere, care parea la inceput o combinatie a baietilor destepti care gravitau pe langa Adrian Nastase a fost continuata insa cu succes si in perioada Aliantei DA dar si in guvernarile Tariceanu si Boc. Semn ca banii nu au miros politic.

Insa povestea nu se opreste aici. Dupa ce au dat tunul de la Guvern, camarila din jurul lui Adrian Nastase si-a indreptat atentia catre marele contract de securizare a frontierelor Romaniei, semnat cu compania franco- germana EADS. Valoarea totala a contractului EADS a fost de peste 700 de milioane de euro. Evident, si aici s-au semnat contracte mascate de consultanta, adica s-au dat spagi grele. Maine o sa continuam prezentarea afacerilor facute de acest simpatic domn Claudiu Florica, cel care poate sa bage la racoare cel putin 10 fosti ministrii ai Romaniei… plus vreo doi prim ministri..