DOSARUL ZILEI, episodul 103: Băieţii deştepţi din IT

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

23 iul. 2014, 06:36
DOSARUL ZILEI, episodul 103: Băieţii deştepţi din IT

Zi de zi vedem la televizor oameni grei din guvernarea Adrian Nastase care dau cu subsemnatul la DNA in dosarul licentelor Microsoft, Bejinariu, fost secretar al Guvernului, Ion Moraru, actual sef al secretariatului, Mihnea Costoiu, actual ministru al Cercetarii, au fost audiati pana si sefii companiei Microsoft din Romania. Incet- incet se strange latul in jurul smecherilor care au traficat contracte de licente si softuri de un miliard de euro. In prim plan este afaceristul Claudiu Florica, fostul director al companiei Fujitsu Simens si asociatul sau Dinu Pescariu, fostul jucator de tenis. Pescariu, desi este greu de crezut, este un personaj extrem- extrem de influent in zona PSD. Procurorii au mai aflat ca firma Fujitsu a platit contracte dubioase de consultanta, peste 22 de milioane de euro, adica un fel de spaga mascata unei firme din Elvetia numite PROFINET. Asta pentru contractul de licente Microsoft semnat cu Guvernul Romaniei parafat de Eugen Bejinariu, mana dreapta a lui Nastase. Dupa acest tun, tot in 2004 baietii din camarila premierului Nastase au identificat o noua „oportunitate de afaceri”. Se pregatea semnarea contractului de securizare a frontierelor cu firma franco germana EADS.

DOSARUL ZILEI, episodul 102: Anchetă pentru şpaga din trei guverne

Asadar acest Claudiu Florica a simtit ca e rost de o noua afacere groasa in contractul EADS. Asa ca a trimis o solicitare de colaborare companiei EADS inainte ca aceasta sa castige contractul din Romania. Adica, eu Claudiu Florica stiu ca voi EADS vreti sa luati acest contract in Romania si noi va ajutam cu „consultanta” noastra. EADS i-a platit lui Florica 4 milioane de euro drept consultanta apoi a semnat contractul cu Ministerul de Interne. Dupa ce EADS a semnat contractul acest Claudiu Florica si firma Fujitsu au aparut din nou ca si subcontractori pentru securizarea frontierelor. Au livrat de data asta calculatoare si servere.

Dupa ce au luat banii de la EADS firma Fujitsu a platit din nou consultanta catre aceeasi firma PROFINET din Elvetia si catre o firma offshore din Olanta, Gessa Advisory- in total peste 2, 8 milioane de euro. Exact ca si in afacerea licentelor Microsoft. Procurorii suspecteaza ca aceste contracte de consultanta sunt spagile mascate platite de compania Fujitsu. Aceeasi intrebare se impune: cine este in spatele firmei olandeze Gessa si a firmei PROFINET? Contractul EADS era insa mare de tot – initial ministerul de Interne a semnat un contract de 530 de milioane de euro. Astfel ca pe langa afaceristul Claudiu Florica s-au hranit si alte companii romanesti abonate la afaceri cu statul- una este UTI, controlata de fiul generalului Udareanu, alta este compania Computerland detinuta de Nicolae Badea ginerele ministrului comunist Dinca. Deci din banii Statului s-au hranit numai baieti conectati la structurile de putere. Insa epopeea merge mai departe.

In 2005 vine Alianta DA la putere in frunte cu Traian Basescu. Afaceristul Florica intelege ca banii adevarati se fac pe persoana fizica astfel ca in 2005 pleaca de la compania Fujitsu Simens si isi infiinteaza cateva companii de soft si IT. Noul ministru de Interne Vasile Blaga reuseste sa suplimenteze contractul EADS cu alte inca 200 de milioane de euro. Astfel ca si companiile portocalii ajunse la putere sa manance si ele o paine alba. Cum spuneam, in Romania spaga nu are culoare politica.

In 2009 noul ministru al Comunicatiilor portocaliul Gabriel Sandu, baiat crescut de magnatul Viorel Catarama (noul deontolg politic al ultimelor zile) da o lovitura de zile mari. Ministrul Gabriel Sandu organizeaza o licitatie la ministerul Comunicatiilor pentru a cumpara licente Microsoft in numele tuturor ministerelor. Ghici cine a castigat? Evident, acelasi domn Claudiu Florica prin intermediul unui consortiu de firme controlate de el. Contractul dintre grupul D-CON.NET si ministerul Comunicatiilor s-a derulat in perioada 2009-2013 si a costat 96 de milioane de euro.

In 2013 guvernarea USL a extins contractul cu inca 33 de milioane de euro, sub semnatura celebrului ministru cu mustata Dan Nica, baiat destept de la Galati bagat in numeroase afaceri sulfuroase. Acum povestea este foarte bine cunoscuta de procurorii DNA- urmeaza ca o parte din acesti politicieni sa dea declaratii in dosar. Cine are ghinion va infunda puscaria. Hadeti sa facem deja pariurile!