DOSARUL ZILEI, EPISODUL 105: ASFALTATORUL BERNA, EVAZIUNE DE MILIARDE

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
29 aug. 2014, 11:55
DOSARUL ZILEI, EPISODUL 105: ASFALTATORUL BERNA, EVAZIUNE DE MILIARDE

Asfaltatorul Theodor Berna, evaziune fiscală de miliarde de lei. Cum sa ajuns la această situaţie şi cine sunt baronii implicaţi în afacerile lui Berna vedeţi într-un nou episod din Dosarul Zilei.

Un nou cutremur politic se prefigureaza dupa scandalul licentelor Microsoft, unde politiceni si functionari din Guvern sunt suspectati ca au luat o spaga de 60 de milioane de euro.

Arestarea omului de afaceri Theodor Berna- cel mai important mogul al asfaltarilor din Romania din acest moment – pune pe jar primari importanti din Bucuresti si sefi de judete in frunte cu fosti ministri ai Transporturilor. Berna a fost retinut saptamana trecuta pentru acuzatii de evaziune fiscala si spalare de bani. Sumele cu care Berna ar fi prejudiciat bugetul statului sunt astronomice, timp de 5 ani Berna ar fi sifonat din firmele sale de constructii 100 de milioane de euro!!!
Documentele de la banci arata ca Berna, prin intermediul unui analfabet, ar fi scos bani cash din conturile firmelor sale, Tehnologica Radion si Teloxim SRL, in suma de 20 de milioane de euro. Ce a facut mogulul Berna cu cei 20 de milioane de euro scosi la sacosa din banca? La cine au ajuns acesti bani? Procurorii au inceput sa-l stranga cu usa pe Berna pentru a afla amanunte in acest dosar de mega spalare de bani si evaziune. Spre deosebire de mogulii Casuneanu, Umbrarescu sau Nelu Iordache, ani de zile, Theodor Berna a reusit sa stea deoparte de ochii presei desi timp de 10 ani si-a construit un adevarat imperiu financiar.

Documentele arata ca acest Berna este inainte de toate o creatie a regimului portocaliu- PDL, cand a beneficiat de sume de bani si proiecte de infrastructura halucinante. Datele oficiale puse la dispozitie de portalul Spend. Ro, care monitorizeaza achizitiile publice, ne arata ca societatile acestuia au castigat in intervalul 2007 – 2013 licitatii in valoare de – atentie- 3, 2 miliarde de lei, adica nu mai putin de 1 miliard de dolari. Important de retinut este ca aceste contracte de miliarde au fost castigate de Berna impreuna cu regii asfaltului portocalii de la Euroconstruct si Delta ACM, companii legate direct de Traian Basescu si PDL. Dupa cum vom vedea, asadar, Berna se afla in reteaua agreeata de constructori politici. Cum s-a ajuns insa aici? Informatiile publicate de presa arata ca Theodor Berna ar fi fost consilier la primaria Bucuresti in vremea in care Basescu era primar.
In 2005, Berna isi incepe ascensiunea si castiga pe banda rulanta contracte tot la primaria Bucuresti condusa atunci de portocaliul Adriean Videanu. In 2007, asfaltatorul Berna era deja pe cai mari, administratia strazilor Bucuresti din subordinea primarului Videanu i-a acordat 5 contracte in valoare totala de peste 60 de milioane de lei. Documentele noastre arata cat se poate de clar faptul ca Berna beneficia de protectie politica: deoarece toti primarii de sectoare din Bucuresti care aveau legaturi cu PDL si Basescu i-au dat acestuia contracte, lui si regilor asfaltului, Besciu si Vulpescu. Cei care i-au dat bani lui Berna sunt Sorin Oprescu, primarul general care in primul sau mandat a condus primaria alaturi de PDL, peste 100 de milioane de euro, apoi primarul PDL Liviu Negoita, peste 150 de milioane de euro, la fel primarul „traseist politic” de la sectorul 4 din Bucuresti, Cristian Popescu, poreclit Piedone, peste 100 de milioane de euro. Alti baroni care au umplut conturile companiilor Tehnologica si Teloxim au fost baronii de la Ilfov, Marian Petrache si Cristache Radulescu, peste 20 de milioane de euro pentru lucrari de apa si canal. La fel de darnic a fost si primarul liberal Andrei Chiliman de la sectorul 1 din Bucuresti, actual membru PDL dar si fostul baron de la Dambovita, Florin Popescu.
In final, o sa va prezint o stenograma a unui inregistrari telefonice din 2010, in care tocmai presedintele Basescu l-a sunat pe seful Fiscului Sorin Blejnar, cerandu-i se intereseze de situatia financiara a firmelor lui Berna.

Fiecare trage ce concluzie doreste. Mie insa nu-mi miroase foarte bine…poate Berna se apuca sa spuna ce stie…