DOSARUL ZILEI, EPISODUL 107: AYATOLLAHUL FRUNZĂVERDE, ÎN PLASA DNA

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
03 sept. 2014, 11:16
DOSARUL ZILEI, EPISODUL 107: AYATOLLAHUL FRUNZĂVERDE, ÎN PLASA DNA

Dosarul zilei merge mai departe pe urmele baronilor politici locali. Astazi facem cunostinta cu cel supranumit “Ayatollahul”. Nu este cetatean arab ! ci banatean de frunte pe numele sau Sorin Frunzaverde. Frunzavedere este presedintele Consiliului Judetean Caras Severin si este unul dintre politicienii dinozauri care si-au inceput cariera imediat dupa 89. A fost locotenentul lui Traian Basescu in partidul democrat si ministru al apararii in doua guverne. In 2012, l-a tradat pe Basescu si a devenit liberal. Dupa aproape 7 ani de stapanire a judetului Caras, procurorii de la Timisoara au inceput sa stranga latul in jurul afacerilor facute la consiliul judetean de caracatita lui Frunzaverde. Discutam despre contracte cu bani publici de milioane de euro, despre increngaturi in lumea interlopa, de spagi si finanatari ilegale ale campaniilor electorale.

Astfel, la inceputul lunii iulie, procurorii DNA de la Timisoara l-au retinut si pus sub acuzare pe un anume Ianăş Roşeţi pentru acuzatii de luare de mita. Roşeţi a fost directorul administratiei domeniului public si privat al judetului Caras Severin. Prin mana lui Roşeţi au trecut in ultimii 4 ani milioanele de euro destinate lucrarilor de drumuri. Roşeţi era si omul de incredere al baronului Frunzaverde. 

Acesta lua spaga 10 la suta din contractele de întreţinere a drumurilor. A fost prins in flagrant cand lua de la patronul unei firme de constructii ultima parte dintr-o spaguta de 8 mii de euro. Averea familiei Roseti este insa importanta, fiul directorului conduce prin Resita un BMX X6 si alte masini de lux. Prinderea lui Roşeţi este doar un episod dintr-un dosar amplu care il vizeaza pe baronul Frunzaverde. In jurul directiei de patrimoniu a judetului Caras Severin s-a format o retea de coruptie ce sifona banii prin contracte de lucrari supraevaluate.

Dupa 1 luna de la retinerea directorului Roşeţi i-a venit randul sa fie arestat si afaceristului Valentin Armaşu din Timisoara. Armaşu era abonat la contractele de reabilitare a drumurilor din judetul Caras si la serviciile de dezapezire din timpul iernii. Cel care ii dadea contractele afaceristului era tocmai directorul directiei de patrimoniu, Ianaş Roşeţi. 

Armasu folosea o schema simpla de fraudare a banilor publici: incasa banii de la judetul condus de Frunzaverde apoi ii scurgea prin firme fantoma, in final banii erau scosi din banci cu sacosa. Pentru operatiunea de spalare de bani, Armaşi folosea reteaua de firme fantoma a tiganilor de la Strehaia, tigani care apar si in alte dosare de evaziune fiscala in care sunt implicate mari firme de constructii. Conform documentelor oficiale pe care le-am obtinut, afaceristul Armaşu controla companiile de constructii Camand Impex SRL si Polmar Construct SRL , aceste doua societaţi au incasat peste 10 milioane de euro de la institutii si companii controlate politic de baronul Frunzaverde, de la directia de patrimoniu a judetului pana la primaria orasului Reşita. 

Ziarele locale au relatat ca afaceristul Armaşu avea legaturui stranse in lumea interlopa din zona Banatului. El s-ar fi asociat cu interlopul resitean Dănuţ Mîndriloiu cu care mai tarziu s-a certat din cauza banilor. Cei doi ar fi fost parteneri in afacerea ridicarii masinilor din orasul Resita dar si intr-o afacere cu deseuri. Procurorii directiei de crima organizata il monitorizau de ani de zile pe Mindriloiu. In prima faza interlopul a fost arestat, apoi a inceput sa dea declaratii despre afacerile lui Armaşu si legaturile sale politice. Armaşu a intrat in panica si a incercat sa blocheze ancheta procurorilor. 

Procurorii l-au arestat si pe el si, din convorbirile telefonice si intalnirile avute de Armaşu, procurorii DNA au inceput sa investigheze liderii politici si functionarii publici ai judetului. Incet- incet, caracatita de la Caras Severin incepe sa fie decapitata si un nou scandal de coruptie se prefigureaza. 

Pentru baronul Frunzaverde viata este ironica, el a fugit din tabara lui Traian Basescu in 2012 de frica ca procurorii presedintelui sa nu-l aresteze. Frunzaverde a declarat public ca este vanat de justitia lui Basescu. Dupa cum evolueaza razboiul justitiei impotriva baronilor politici, pot pune pariu ca pana in anul 2016 vor fi executati rand pe rand toti sefii de judete si primarii care se ocupa de furaciuni. Maine o sa va prezint cum procurorii DNA i-au distrus practic pe toti liderii politici dintr-un judet al Moldovei.