DOSARUL ZILEI, episodul 11: Maricel Popa VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

29 ian. 2014, 08:23
DOSARUL ZILEI, episodul 11: Maricel Popa VIDEO

Haideti sa cunoastem astazi un personaj fascinant, care ocupa o pozitie cheie in Guvern! Va spuneam zilele trecute cat de importante sunt pentru politicieni afacerile cu energie. In acest moment, deciziile din sectorul energetic al Romaniei sunt luate de oamenii PSD. Seful oficial peste domeniu este Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie. Mana sa dreapta este Maricel Popa, un controversat om de afaceri din Iasi. Afaceristul a fost numit secretar de stat in ministerul Energiei spre marea surpriza a liderilor din PSD. Popa nu este specialist in domeniu si nici nu are o functie politica importanta care sa justifice promovarea sa intr-o asemenea functie. Are insa o avere estimata la cateva zeci de milioane de euro, facuta din bani publici, si un trecut extrem de controversat. In paranteza fie spus, in acest moment in PSD exista mai multe tabere care se lupta pentru influentă in domeniul energetic. Dusmanul ministrului Nita si al secretarului de stat Popa este deputatul Iulian Iancu, seful comisiei de industrii din Camera Deputatilor. Iancu este cunoscut in PSD drept omul lui Viorel Hrebenciuc, fostul sforar sef al partidului. In mod normal, Iancu ar fi trebuit sa fie ministrul Energiei, deoarece este cel mai bun specialist in domeniu, pe care il are partidul. Trecutul lui Iancu este insa la fel de controversat. Se poate si mai rau, pentru ca acest Maricel Popa are la activ un lung sir de acuzatii, de la faptul ca a dat tepe partenerilor de afaceri ca nu si-a platit datoriile la stat sau ca a bagat firme in faliment.

Popa a fost promovat in guvern de baronul local Gheorghe Nichita, primarul PSD de la Iasi. Trecutul lui Popa ne demonstreaza cum acesta si-a construit un imperiu de afaceri, avand protectie politica. Initial, la inceputul guvernarii Nastase din anii 2000, Popa se afla in anturajul lui Ion Solcanu, senator PSD. Solcanu este un apropiat al lui Ion Iliescu si avea relatii stranse cu Radu Timofte, seful Serviciului Roman de Informatii. Primele afaceri ale actualului secretar de stat Popa au fost in domeniul aparaturii electronice, avand contracte banoase cu companiile de stat Romtelecom si cu Regia Nationala a padurilor, Romsilva. Evolutia sa arata ca banii de la stat au fost de fapt motorul succesului. In anii 2000, PSD-istul Popa aparea si in anturajul premierului Adrian Nastase. In 2001, Popa preia de la stat companiile Autotransport Iasi, Sinta SA, Vitalef SA, compania de constructii Drumuri si Poduri Iasi precum si Moldoforest SA. In paralel, prin companiile sale, el incheia contracte banoase cu compania de stat Electrica sau cu CFR SA, condusa atunci de controversatul Mihai Necolaiciuc, originar din Iasi si el. La un moment dat, Popa a cumparat de la CFR cea mai mare companie de constructii feroviare din Moldova, pe care insa a falimentat-o. O lista cu o parte din contractele companiei Tehnoton Iasi, aflata in proprietatea secretarului de stat, arata ca acesta incaseaza, chiar si acum, bani de la CFR SA, tocmai zilele acestea – cand Popa detine si functia din Guvern. In total, Tehnoton a incasat milioane de euro de la compania de căi ferate. Dupa ce PSD a pierdut puterea in 2004, afacerile lui Popa s-au dus la vale, multe din companiile lui intrand in faliment. Grupul sau de firme, numit Omega, avea datorii de zeci de miliarde de lei vechi, reprezentand taxe si impozite neplatite la stat. Presa locala a aratat ca, in 2011, compania Agustus SRL, detinuta de Popa, era executata de Fisc, pentru ca trebuia sa returneze 1 milion de euro – bani europeni, pe care afaceristul i-a cheltuit necorespunzator intr-un proiect.
Actuala declaratie de avere a secretarului de stat Popa, o declaratie cu adevarat impresionanta, scoate la iveala alte combinatii cu statul, firmele sale au semnat contracte in valoare de peste 5 milioane de euro cu compania nationala de drumuri. Alte milione de euro au fost incasate prin alte firme in ultimii 5 ani, de la Consiliul Judetean Iasi, controlat politic de PSD.

Va intrebati ce face oare un asemenea personaj in ministerul Energiei? In primul rand, se implica in dezvoltarea unor proiecte energetice in zona Moldovei, dupa cum chiar el declara. Popa a sprijinit o investitie privata intr-un parc fotovoltaic, tocmai la Iasi. In acest moment, Guvernul este parazitat de baronii locali ai PSD si PNL, care si-au promovat pe sub masa oamenii de incredere sau partenerii de afaceri in functii. Din birourile Guvernului, acestia fac uneori afaceri la vedere, pentru a favoriza interesele locale ale baronilor. Dupa aproape 2 ani de guvernare, USL gafaie sub cizmele baronilor si, incet- incet, in Romania, se instaureaza capitalismul de cumetrie, vorba presedintelui Iliescu.