DOSARUL ZILEI, EPISODUL 110: CLUJUL POLITICIENILOR PENALI

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
08 sept. 2014, 07:28
DOSARUL ZILEI, EPISODUL 110: CLUJUL POLITICIENILOR PENALI

Clujul este zguduit in ultimii 4 ani de scandaluri de coruptie rasunatoare. Aproape toti politicienii locali cu influenta au probleme cu justitia. O parte au intrat deja la puscarie. Altii se pregatesc sa intre si ei la racoare. Lista penalilor incepe cu fostul primar PDL Sorin Apostu, protejatul lui Emil Boc, cel care ispaseste o condamnare de 4 ani si 6 luni. Alt lider PDL aflat in pucarie este Radu Bica, fostul vicepresedinte al consiliului judetean, condamnat la 5 ani. 

In mod miraculos, in 2011 cand Apostu si Bica fusesera arestati, procurorii DNA l-au lasat in pace pe Alin Tise, finul lui Emil Boc. Tise era atunci presedintele Consiliului Judetean, acum este senator si apropiat al sefului PDL Vasile Blaga. In vremea cand Tise conducea judetul Cluj, au fost derulate o serie de investitii extrem de controversate, cum ar fi stadionul municipal Cluj Arena, proiectul gropii de gunoi a judetului sau modernizarea aeroportului. Tise a plecat de la consiliul judetean, a scapat aparent de dosare, si acum este un prosper senator care face afaceri imobiliare de milioane de euro pe numele nevestei, o cunoscuta notarita la Cluj. 

Insa, “mostenirea”finului lui Boc a fost preluata de liberalul Horea Uioreanu, ales in 2012 presedinte la judet. Neregulile din contractele semnate de consiliul judetean Cluj in vremea lui Tise erau atat de mari incat sarmanul Uioreanu nu a avut de ales. Ca sa rezolve “problemele”, liberalul a inceput sa ia spaga la greu, de la toate firmele care lucrau la aeroport la drumurile judetene sau la groapa de gunoi. Uioreanu a ales sa inchida ochii, sa ia spaga de la firmele care incasau ilegal banii pe lucrari si, inevitabil, dupa un an si jumatate a fost arestat. Uioreanu a functionat ca o placa turnanta a coruptiei de la Cluj. Timp de 6 luni, acesta a fost monitorizat de procurorii DNA, care au aflat astfel toate combinatiile politice care se faceau in oras intre PSD-isti, liberali si portocalii, cine face afaceri cu cine, cum se da spaga, cum se impart contractele pe criterii politice.

Nefericitul Uioreanu i-a tras la fund pe toti colaboratorii sai din PNL Cluj care aveau legaturi de afaceri (a se citi spaga) cu el: a cazut subprefectul Clujului, Mihnea Iuoras, seful PNL Cluj- Napoca Ioan Petran plus alti liberali din esalonul doi. Procurorii au stat la panda si au aflat ca liberalii se bateau pe spagi si influenta cu partenerii lor de la PSD Cluj. Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, impreuna cu adjunctul sau Ioan Oleleu, vicele consiliului judetean, stiau de spagile si afacerile lui Uioreanu si urmareau “acapararea contractelor relevante financiar, de zeci de milioane de euro”. Cel putin asa scriu procurorii in actele oficiale. Cert este ca in acest moment, sefii PSD Cluj Lapusan si Oleleu stau cu morcovul stras in… brate pentru ca din informatiile publicate de presa locala ei risca sa fie arestati. Lapusan si Oleleu ar fi facut presiuni ca o firma de transport persoane, apropiata de PSD, sa primeasca trasee preferentiale in judet. Alte indicii arata ca cei doi PSD-isti nu ar fi straini de contractele de modernizare a aeroportului Cluj, executate de PSD-istul Ioan Bene, aflat acum in arest. Insa, in mod ciudat, procurorii DNA Cluj s-au oprit din ancheta tocmai cand au dat de rechinii mari de la PSD. 

Afaceristul Bene a inceput sa toarne din puscarie lista politicienilor carora le-a dat spagi – sperand astfel sa primeasca o pedeapsa mai mica. Insa, procurorii DNA Cluj s-au blocat definitiv in ancheta lor in momentul in care baietii cu ochi albastrii de la SRI au inceput sa bata din cizme. Primul semn a fost “scaparea” (cu ghilimelele de rigoare) a directorului aeroportului Cluj, David Ciceo. Desi exista indicii clare ca acest Ciceo ar fi luat o spaguta sub forma unei vile de lux de la afaceristul Bene, procurorii DNA Cluj se fac ca ploua. 

In final, ii transmit sefei DNA Cluj, procuroarei Elena Botezan, bancul cu maiorul George si rusul Ioan: cica la Moscova, bolsevicii de la NKVD bateau prima data detinutii ca sa vorbeasca, apoi, ca sa taca! Pentru ca stiau prea multe! Aveti asadar grija: poate afaceristul Bene scrie mai mult decat trebuie…