DOSARUL ZILEI, episodul 112: Traseiştii

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

09 sept. 2014, 06:35
DOSARUL ZILEI, episodul 112: Traseiştii

Noua lege prin care alesii locali isi pot schimba partidele este o consecinta normala a modului in care se face politica pe Dambovita. Prima miza sunt consilierii locali din orase si de la tara, acolo unde puterea are nevoie de majoritati in consiliile judetene si locale. Adevarata miza electorala sunt marile orase ale Romaniei, resedinta de judet, acolo unde se va da marea batalie politica pentru alegerile prezidentiale. Am sa va prezint asadar lista marilor primari din tara care au imbratisat sau vor imbratisa traseismul.

Incepem cu fotbalistul si antrenorul Marius Stan, primarul orasului Galati. Stan s-a ratacit in politica in 2008 cand a candidat pentru functia de primar din partea PNL. Nu s-a ales dar a reusit sa faca performanta cu echipa de fotbal Otelul Galati. In 2012 este ales, in sfarsit, primar. Galatiul, cu tot respectul pentru locuitorii sai, este unul dintre cele mai urate si ponosite orase ale Romaniei. Singura activitate economica serioasa a fost si a mai ramas (cat o sa mai reziste) combinatul siderurgic SIDEX. Primarul Stan nu a reusit sa faca mare branza pentru dezvoltarea orasului in ultimii 2 ani si jumatate. Acum el a trecut de la PNL la UNPR (adica la putere) pe motiv ca este, atentie, prieten cu generalul Gabi Oprea, seful UNPR si vicepremier in Guvern. Tot la UNPR a ajuns si traseistul notoriu Catalin Chereches, primarul orasului Baia Mare. Desi are doar 36 de ani, cariera politica a lui Chereches este o lectie de traseism ca la carte: provine dintr-o familie de PSD-isti din Maramures, a fost consilier local si deputat PSD, apoi a devenit independent. In timpul guvernarii PDL – Boc a infiintat UNPR-ul condus de Oprea si a cochetat cu PDL. Facea parte din tabara Elenei Udrea. Apoi a ajuns liberal. A castigat primaria Baia Mare in 2011 (la alegeri partiale) dar si in 2012 din partea USL. Dupa ce a fost dat afara din PNL de Crin Antonescu, a ajuns sef regional, din nou, la UNPR, adica la putere. Ca orice primar care se respecta, baimareanul Catalin Chereches este urmarit penal pentru presupusele spagi luate in ultmii 3 ani. Tot la UNPR (acest partid infiintat si inventat practic prin metoda traseismului) merge si necunoscutul primar de la Calarasi, Daniel Dragulin. Acest Dragulin fusese liberal si subordonat politic al baronului PNL Raducu Filipescu. Dragulin l-a tradat fara nicio emotie pe Filipescu, cel care l-a facut de fapt primar. Oricum, situatia de la Calarasi este tragi- comica: desi este unul dintre cele mai sarace judete ale tarii, este condus de 10 ani de liberali. Liberalii s-au imbogatit, oamenii au saracit.

Mergem mai departe cu lista marilor traseisti cu doua cazuri speciale: Emil Boc si Gheorghe Falca, poreclit „Finutu” deoarece a fost cununat de Traian Basescu. Boc si Falca sunt membri ai Fundatiei Miscarea Populara. Ei trebuie sa aleaga intre Udrea si Basescu si PDL. Boc a declarat recent ca va facea campanie pentru Udrea, astfel ca va fi dat afara din PDL si va ajunge cel mai probabil la PMP. Falca insa l-a tradat pe Basescu, a ramas alaturi de Iohannis si Blaga, desi la un moment dat era intrat oficial in PMP. Tot la Miscarea Populara va ajunge si celebrul Gheorghe Stefan – zis Pinalti- locotenentul fidel al Elenei Udrea. Pinalti va duce cu el la PMP o parte din primarii PDL de la Neamt dar si, evident, dosarele penale in care este cercetat.

In fine, in micul judet Caras Severin, traseistul Constantin Gherghe primarul orasului Drobeta Turnu Severin a ales si el Miscarea Populara. Primarul Gherghe, fost PSD-ist la baza, ajuns PDL-ist apoi, a fost vrajit de farmecele Elenei. Gherghe are probleme grele in justitiei, atat cercetari penale cat si o decizie de incompatibilitate. Va intrebati probabil cum au reusit acesti mari primari si baroneti locali sa ajunga in functii? Simplu: i-a votat poporul, poporul care a luat galeata, uleiul, faina si orezul….care a baut bere si a mancat mici, si i-a placut…