Dosarul zilei, episodul 120: Cum a fost inventat mogulul petrolului

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
23 sept. 2014, 09:34
Dosarul zilei, episodul 120: Cum a fost inventat mogulul petrolului

Va spuneam ca interesele rusesti au penetrat Romania pe canale oculte. Oameni de afaceri romani colorati politic in portocaliu s-au conectat la banii rusesti, oferiti cu generozitate de Moscova din interese strategice. Varful de lance al lobbyului rusesc in Romania este compania energetica Gazprom. Gazprom are relatii de afaceri cu personaje conectate politic la regimul presedintelui Basescu. Astazi vi-l prezint pe principalul partener de afaceri al Gazprom din Romania. Se numeste Gabriel Comanescu.

Nu ati auzit de el, desi este in acest moment unul dintre cei mai bogati si inflenti romani, cu o avere estimata la peste 500 de milioane de euro. Un adevarat rechin nascut din spuma Marii Negre, la doar 40 si ceva de ani. Comanescu si-a dezvoltat un holding de companii care produce utilaj petrolier, face transport de combustibil dar si exploateaza petrol in Marea Neagra, pe platforme maritime. Lucreaza in Irak, cu companii din Turcia si evident cu Gazprom.

In 2009, presedintele Traian Basescu il lauda public pe Gabriel Comanescu pentru ca a semnat un contract in valoare de 260 de milioane de euro cu Federatia Rusa pentru realizarea unei conducte de gaz in orasul Soci, unde s-au desfasurat jocurile olimpice de iarna. Aparent nimic neobisnuit. Comanescu a lucrat direct pentru Gazprom. Insa nu oricum, ci cu ajutorul Statului roman, care i-a dat garantii de stat de peste 70 de milioane de dolari prin banca de stat Eximbank. Cu alte cuvinte, Romania gira pentru Comanescu incasarea banilor de la Gazprom. Din acel moment, Comanescu a inceput sa castige pe banda rulanta contracte cu diverse companii din Rusia. Mai mult decat atat, companiile lui Comanescu, numite Grup Servicii Petroliere si Upetrom, au fost sprijinite de rusi sa ia credite bancare de zeci de milioane de euro pentru a-si desfasura activitatea. In acest document, compania PETER GAZ Ltd – o subsidiara a Gazprom – gira compania lui Comanescu pentru un credit de 4, 3 milioane de dolari. O alta firma ruseasca care gireaza pentru Comanescu este MRTS – tot o companie din domeniul gazului.

Cum a ajuns insa Comanescu atat de puternic incat sa se aseze la masa Gazprom? De unde relatia sa cu presedintele Traian Basescu despre care vorbeste toata lumea? Primul moment cheie al evolutiei acestuia il gasim intre 2005 si 2006. Comanescu primeste un contract important pentru reconstructia Irakului distrus de razboi. Contractul ramane secret insa numele companiilor lui Comanescu ies la suprafata intr-un scandal de mita, mai multe companii plateau spaga oficialilor irakieni. Este greu de crezut ca firmele lui Comanescu puteau castiga un asemenea contract fara sprijinul baietilor cu ochi albastrii.

Momentul 2 : in 2006, Comanescu da lovitura, el cumpara de la compania OMV- Petrom mai multe platforme petroliere de foraj marin si incepe sa extraga titei. De ce a vandut OMV aceste platforme? Nu avea nevoie de titei? Greu de crezut! Dar in consiliul de administratie al OMV- Petrom se afla la acea data Bebe Ionescu, marele combinator al afacerilor cu Statul, protectorul lui Videanu si cumatrul presedintelui Basescu. Nea Bebe a fost ani de zile, pana in 2012, reprezentantul Statului (si al familiei Basescu spun eu) in conducerea OMV- Petrom. Momentul 3: platformele petroliere din Marea Neagra ale lui Comanescu sunt exploatate cu ajutorul unei companii numite TG Trans, la care proprietar era Calin Marinescu – poreclit Shogunul. Marinescu este unul dintre cei mai buni prieteni ai presedintelui Basescu. Prieteni de-o viata Shogunul Marinescu a fost secretar de stat la Transporturi, cand Basescu era ministru. Basescu nu s-a dezis de Shogun nici atunci cand acesta a fost condamnat la puscarie, pe care a si executat-o, intr-un dosar legat de vazarea Flotei. Marinescu spun sursele de presa ar fi fost tapul ispasitor al prietenului sau mult mai puternic. Peste ani, presedintele Basescu s-a ingrijit ca Marinescu sa-si gaseasca o slujba buna in holdingul acestui tanar miliardar Gabi Comanescu.

Povestea acestui Comanescu – un mogul creat practic in regimul lui Basescu – duce catre afacerile urat mirositoare ale lui Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca, din echipa carora a facut parte… Maine continuam cu informatii grele despre interesele lui Comanescu din portul Constanta, din zona Midia Navodari si de la aeroportul NATO Mihail Kogalniceanu.