Dosarul zilei, episodul 123: Robert Turcescu, ofiţerul mistico-religios

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

29 sept. 2014, 06:34
Dosarul zilei, episodul 123: Robert Turcescu, ofiţerul mistico-religios

Acum, pentru ca prima parte a scandalului Turcescu s-a incheiat, putem spune cateva lucruri importante si in exclusivitate. Robert Turceascu a fost ofiter sub acoperire in aceeasi masura in care Mahatma Ghandi a fost calugar iezuit. Toate documentele, toate dezvaluirile lui nu valoreaza o ceapa degerata. Omul a prezentat o poveste total neverosimila pe care o sa o disecam in cele ce urmeaza. De obtinut insa a obtinut exact ceea ce si-a propus: un scandal monstru in care serviciile de informatii au fost tarate in noroi. Turcescu a continuat astfel planul presedintelui Basescu de a santaja public serviciile si a deturna dezbaterea din alegeri. Scopul vizibil si din avion este ca Elena Udrea sa intre in turul doi al alegerilor prezidentiale.

Inainte, trebuie sa fac o mica paranteza: nimeni, niciodata, nu poate demonstra ca o persoana este ofiter sub acoperire. Daca acea persoana, asemenea lui Turcescu, iese public si se deconspira, trebuie sa prezinte probe si documente. Un adevarat ofiter de informatii nu are legitimatie de serviciu, livret militar si nici nu ia bani pe state de plata. Chiar daca ar fi ofiter, ofiterul acoperit nu poate demonstra despre el ca este acoperit, inafara de a spune pe gura acest lucru. Nici altcineva de pe strada, sau chiar angajat in servicii, nu poate demonstra asta despre ofiter: pentru ca orice proba ar scoate la iveala ar fi declarata falsa (nu ar fi confirmata de serviciul de informatii, care nu poate confirma asa ceva pentru ca ar incalca legea).

Tragedia lui Turcescu este evidenta: el nu poate demonstra despre el ca este ofiter sub acoperire, cel putin pe baza probelor pe care le-a prezentat. Acum sa vedem faptele si informatiile la rece, fara emotii si povesti nemuritoare. In primul rand, livretul militar si statele de plata nu demonstreaza pretinsa calitate de ofiter sub acoperire a lui Turcescu. Cel mai probabil ele sunt niste facaturi ordinare (statele de plata sunt fie lucrate la calculator fie sunt ale altei persoane). Livretul militar arata insa ca Turcescu a fost facut colonel si lt. Colonel, aiurea in tramvai, de fostul ministru al Apararii, Gabriel Oprea, care, plictisindu-se probabil in guvernarea Boc, dadea grade la tot felul de personalitati publice.

Bun, acum sa disecam prestatia mistico- religioasa a lui Turcescu de la televizor. Spovedania, deconspirarea cu Dumnezeu inainte! Aici, personal, am ceva competente sa ma pronunt. Acum multi ani am studiat teologia. Cand aud din gura unui politician sau ziarist cuvantul Dumnezeu repetat obsesiv imi ciulesc urechiile. Sunt dotat cu un radar special pentru a identifica exaltatii religiosi, misticii. Toate specimenele delirului religios real sau, si mai important, al delirul religios fals, indus. Pot spune ca recunosc suferinta reala, spovedania sincera, ce vine din remuscarea si credinta. Cat a fost la televizor Robert Turcescu a rostit de zeci de ori numele Domnului, a vorbit despre Iad, Rai, adevar, mantuire, suferinta, pocainta, povara, sarbatoare sau spovedanie …tot arsenalul de notiuni prezent in cartile sfintilor parinti ai Bisericii Ortodoxe. De parca Turcescu venise in studio direct din Biblioteca Patriahiei. Turcescu nu este om religios. Este, din pacate pentru el, un om paralizat de frica, din motive pe care le stie doar el. Turcescu incerca sa mimeze la tv delirul religios. Ce nu stia el este ca aceste trairi religioase nu pot fi recitate ca de pe prompter, cum facem noi la televizor. Si sa fie crezute! „Spovedania” lui Turcescu a esuat pentru ca, din nefericire pentru el, credinta si pocainta nu pot fi mimate. E imposibil!

Ce este sigur deja este ca show-ul deconspirarii lui Turcescu este o mutare spectaculoasa pentru campania electorala. La un moment dat, „pocaitul” Turcescu ne va anunta ca are de prezentat niste documente bomba despre un candidat la alegerile prezidentiale. Cel care are cele mai mari sanse sa le si castige. Turcescu a actionat ca un jurnalist- kamikaze pregatit sa bombardeze portavionul PSD. S-ar putea insa sa aiba surpriza ca bomba pe care o poarta in ranita sa fie amorsata (sau dezamorsata) deja tocmai de Marinarul care l-a incurajat sa se sinucida in direct…