DOSARUL ZILEI, episodul 15: Ministerul de Interne

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
04 feb. 2014, 11:30
DOSARUL ZILEI, episodul 15: Ministerul de Interne

A izbucnit batalia la cutite pentru numirea ministrului de Interne. Acum, cel mai important minister din Romania este disputat intre liberalii George Scutaru si Teodor Atanasiu. Decizia cine va fi sef la Interne ii apartine presedintelui PNL Crin Antonescu. Acesta trebuie sa ia o hotarare extrem de complicata: sa-l puna ministru pe Atanasiu, adica pe reprezentantul baronilor din PNL, sau pe apropiatul sau, deputatul George Scutaru. Cei doi sunt ca apa si uleiul.

Cel cunoscut sub porecla de Tase – adica Atanasiu – este fostul ministru al Apararii din guvernarea Tariceanu. Tase are o relatie apropiata si cu premierul Victor Ponta, din acea perioada in care Atanasiu era seful AVAS – agentia care se ocupa de privatizarile activelor statului. Principalul sustinator al lui Atanasiu este Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov. Acest Petrache s-a inscaunat oficial sef al baronilor PNL si este seful de campanie electorala al liberalilor la alegerile europarlamentare. Interesele lui Petrache la ministerul de Interne sunt imense. Inca din 2012, baronul liberal a tras sforile ca prietenul sau, procurorul Marcel Sampetru sa fie numit sef la DNA, in locul lui Daniel Morar.

Un alt amic al acestuia, ofiterul de politie Mihai Vlad urma sa fie promovat in serviciul de Informatii (2,15) al ministerului de Interne. Atunci, Petrache a fost blocat sa-si promoveze oamenii in structurile de forta ale statului de catre Serviciul Roman de Informatii, care a deschis un dosar penal impotriva conspiratorilor coordonati de baron. Eforturile acestuia insa au avut succes anul trecut, cand comisarul Liviu Croitorescu, fostul sef al Politiei Ilfov, a fost numit adjunct al Directiei Generale Anticoruptie din minister. Inainte de tragedia aviatica din muntii Apuseni, fostul ministru Radu Stroe lucra pe sub masa pentru preluarea controlului asupra unitatii de informatii (2, 15) din minister, condusa de chestorul Gelu Oltean, pe care Stroe voia sa-l dea afara. La randul sau, Petrache a avut ambitia sa fie seful adevarat al ministerului de Interne in ciuda colegului sau Radu Stroe. Acum, visul lui Petrache se poate indeplini prin promovarea acestui Tase Atanasiu. Baronii PNL vor sa-l convinga pe Crin Antonescu ca Tase ar fi mai potrivit pentru “organizarea alegerilor” decat tanarul deputat Scutaru.

Tase Atanasiu este un baron politic cu anvergura, detine o avere impresionanta si are in spate o lista lunga de scandaluri: a fost implicat in afaceri ciudate, a avut dosare penale de care a reusit insa sa scape si s-a remarcat prin decizii controversate, cum ar fi retragerea trupelor romane din Irak in 2007. Din acest motiv, americanii nici nu vor sa auda de numele sau in Guvern. CV-ul sau arata ca, la inceputul anilor 2000, Tase Atanasiu era angajat ca director la una din fabricile magnatului Dinu Patriciu sponsorul oficial al PNL. Inainte fusese directorul fabricii de armament de la Cugir. Dupa 2004, cariera lui Tase explodeaza: devine presedintele Consiliului Judetean Alba, unde se implica intr-o afacere cu iz penal privind alocarea de bani pentru primariile din judet, apoi pleaca la Bucuresti si devine mana dreapta a premierului Calin Popescu Tariceau si ministrul Apararii. Pentru un timp devine cel mai influent ministru liberal din Guvern. Divorteaza si se casatoreste cu o tanara de 25 de ani iar nasul sau devine Daniel Tudor, un controversat afacerist din domeniul asigurarilor si fost sef al Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor. Timp de 10 ani, Atanasiu a facut numeroase afaceri, alaturi de diversi colegi liberali sau oameni pe care i-a promovat apoi in ministerul Apararii. Interesele sau au fost intotdeauna legate de companiile din industria de armament a Romaniei. Fostul ministru a fost urmarit in doua dosare penale: primul pe vremea in care era sef la Aparare (a fost reclamat pentru ca a decis retragerea trupelor romane din Irak), al doilea dosar viza implicarea sa in fraudarea referendumului de suspendare a presedintelui Traian Basescu din 2012.

In ambele dosare, Atanasiu a fost scos de sub urmarire penala. In comparatie cu o asemenea cariera grea – ca plumbul, CV-ul deputatului George Scutaru, celalalt nume vehiculat pentru a prelua ministerul de Interne, este banal, ca o stire pozitiva. Scutaru a fost jurnalist PRO TV si al agentiei de stiri Mediafax si face politica din 2004 cand a fost ales deputat de Buzau. In ultimii ani, Scutaru a participat la numerose cursuri de pregatire NATO si la Departamentul de Stat al SUA. Trecutul curat, in mod paradoxal, poate fi un mare handicap pentru deputatul liberal – Scutaru este vazut ca un personaj care nu se va lasa controlat de grupurile de putere din interiorul PNL, adica de tabara Chitou, de tabara Manescu, chiar si de tabara lui Crin Antonescu.

De unde rezulta ca, in Romania, ai mai multe sanse sa ajungi ministru daca ai destule dosare cu care sa fii agatat si santajat de asa zisii “prieteni” politici…