Dosarul Zilei, episodul 26: Cei patru „magnifici” ai lui Crin Antonescu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
19 feb. 2014, 07:30
Dosarul Zilei, episodul 26: Cei patru „magnifici” ai lui Crin Antonescu

Haideti sa ii vedem astazi pe cei 4 noi- ministrii magnifici ai Partidului National Liberal. Crin Antonescu si-a redescoperit recent barbatia politica si l-a atacat dur pe premierul Victor Ponta, timp de o saptamana, aproape in fiecare zi. Daca vrea sa ajunga presedintele Romaniei, seful PNL trebuie sa pozeze intr-un om hotarat, care nu face compromisuri, un barbat de stat puternic. Antonescu a avut grija sa scape inainte de ministrii PNL, pe care ii suspecta de tradare in favoarea PSD. Astfel, au plecat din guvern vicepremierul Daniel Chitoiu si ministrul Economiei, Andrei Gerea. Apoi l-a adus pe Klaus Johannis de la Sibiu si l-a impus ministru de Interne.

Strategia lui Crin Antonescu este simpla: trebuie sa aiba ministri PNL in guvern, care sa-i faca fata lui Victor Ponta, mai exact ministrii care au curajul sa se certe cu premierul. Problema este ca, intotdeauna, in politica, diferenta intre ceea ce-ti doresti si ceea ce se intampla de fapt este deseori enorma. Cine sunt de fapt noii ministrii PNL, pe care Antonescu spera sa-i arunce in lupta cu Victor Ponta ? Primul este Klaus Johannis, primarul de Sibiu, singura piesa politica grea a liberalilor. O piesa insa care, dupa cum vom vedea, este putin cam ruginita de problemele cu legea. A doilea ministru magnific este fadul, incolorul si insipitul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, promovat acum in functia de ministru al Finantelor. Al treilea este Cristi Busoi, doctorul- notar milionar in euro, viitorul ministru al Sanatatiii. In final, eternul Teodor “Tase” Atanasiu, viitor ministru al Economiei. In primul rand, ce deducem noi din aceasta lista de ministrii: ca partidul national liberal are probleme cu specialistii. Nu gaseste oameni potriviti pentru asemenea functii. Eugen Nicolaescu este de formatie contabil. Pe vremuri s-a ocupat de vanzarea de pistoale, tancuri si mitraliere la Regia Nationala de Armament. A ajuns insa, in mod socant, sa fie numit ministrul Sanatii in guvernarea Tariceanu, fara sa aiba habar de domeniu. A stat 3 ani ministru la Sanatate si acum pretinde ca este specialist. Cand a redevenit ministru, in 2013, a jurat ca va face urmatoarele: va implementa cardul de sanatate (care nu s-a facut), va face pachetul de baza al serviciilor medicale, de care vor beneficia pacienti (nu s-a facut nici acesta), va opri jaful din sistem prin licitatii centralizate (nu s-a facut), va descentraliza sistemul de sanatate – nu a facut nici aceasta. Bun, acum dupa un mandat superb la sanatate, ministrul- contabil vrea sa devina ministru de Finante. Exista un paradox: cand nu stii sa faci cu adevarat nimic, nu te pricepi la nimic, poti ocupa orice functie de sef, fara probleme. Klaus Johannis are o imagine buna, dar nu are nicio treaba cu ministerul de Interne. Ca sa inteleaga cu ce se mananca viitoarea sa slujba, are nevoie de cel putin 6 luni. Nu are atat timp la dispozitie, pentru ca PNL va iesi de la guvernare anul acesta.

Herr Klaus are un proces complicat pentru acuzatii de incompatibilitate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde toti politicienii importanti au pierdut procesele. Herr Klaus are si un dosar penal si mai complicat pentru conflict de interese. Primaria Sibiu a semnat un contract cu o tipografie detinuta de partidul Forumul Democrat al germanilor din Romania, unde presedinte este tocmai Klaus Johannis. Este greu sa justifici asa ceva, sa explici judecatorilor ca nu ai stiut acest lucru. Tanarul Cristi Busoi se va ocupa de Sanatate din postura de fost doctor, insa, la Sanatate ai nevoie in primul rand de un om puternic, care sa fie respectat de sistemul medical. Busoi are o problema: este dusmanul declarat al colegului sau Eugen Nicolaescu, caruia i-a luat functia. De obicei, cand sa intalnesc, cei doi se cearta ca la usa cortului. Va dati seama cum vor arata sedintele de guvern. In final, Crin Antonescu l-a scos din joben pe Tase Atanasiu la Economie. Tase este la fel, un liberal polivalent, fara sa aiba o ocupatie clara: a fost directorul unei fabrici de armament la Cugir, apoi afacerist, a facut si putina administratie locala, apoi a fost ministrul Apararii (fara sa aiba treaba cu functia) pentru ca, in final, sa conduca oficiul de privatizare al Statului – AVAS – in timpul guvernarii Tariceanu. Acum ar urma sa se ocupe de companiile falimentare de la ministerul Economiei – Oltchim, Cuprumin si Remin Baia Mare- adevarate gauri negre. Motivul pentru care Tase a ajuns ministru este acela ca, recent, a scapat de un dosar penal si, fiind curat in fata legii, a fost bun de pus in functie. Deci prima calitate ca sa ajungi ministru este sa nu fi penal? Dar atunci, ce cauta Liviu Dragnea in guvern? Am impresia ca aberatiile vor deveni in scurt timp reguli de viata in Romania…