Dosarul Zilei, episodul 31: Mariana Câmpeanu VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

03 mart. 2014, 07:29
Dosarul Zilei, episodul 31: Mariana Câmpeanu  VIDEO

Astazi o sa vorbim despre blestemul politicii. Daca ai ajuns intr-o functie importanta in Guvern, pe langa bani si favoruri de la stat, politicienii au si multe batai de cap, dar si riscuri. Oricand ti se poate face un dosar penal, tie sau familiei tale. Cazul de astazi este al Marianei Campeanu, fostul ministru liberal al Muncii. Mariana Campeanu fusese initial o protejata a lui Crin Antonescu. Apoi, doamna pensionara de la ministerul Muncii a devenit o apropiata a premierului Victor Ponta, ca asa este in politica. Desi liberalii i-au cerut demisia Marianei Campeanu, aceasta s-a tinut tare de scaunul de ministru. Pentru ca nu a vrut sa demisioneze la timp, asa din intamplare, cum se intampla in Romania, pe piata a iesit la iveala un dosar frumos cu iz penal. Sotul Marianei Campeanu fusese pensionat in anul 2005 pe motiv de boala cu handicap de gradul intai. Pensionarea s-a facut tocmai la casa de pensii a judetului Ilfov, condusa atunci de Mariana Campeanu, desi sotul locuia in Bucuresti. Dupa 9 ani, jurnalistii de la centrul de investigatii media au aratat ca sotul ex-ministrului Mariana Campeanu nu ar fi chiar asa de bolnav. Acesta a beneficiat si de o indemnizatie de insotitor, desi se deplaseaza singur si isi conduce masina prin Bucuresti. Campeanu s-a aparat si a declarat ca sotul ei sufera de cancer si de Parkinson. Scandalul public a continuat dupa ce Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca o va cerceta pe Campeanu pentru conflict de interese, pe motiv ca si-a avantajat sotul in dosarul de pensionare. De fapt, ce este cu adevarat ciudat este ca toata familia ministrului Mariana Campeanu este implicata din diverse scandaluri. Si, cel mai interesant, este ca aproape toata familia ministrului lucreaza sub o forma sau alta la stat, in Guvern sau in administratie. Anul trecut, sefa de cabinet a ministrului Muncii, pe nume Iulia Corut, a fost prinsa de procurorii DNA ca a luat mita pentru a aranja un concurs de angajare in minister. Inregistrarile din dosar arata ca ministrul Campeanu stia de acest concurs fraudat. Acum cateva zile, Corut, mana dreapta a Marianei Campeanu, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare. Glontul a trecut foarte aproape de urechea ministrului. Un alt dosar penal din familia ministrului este cel al fiului ei, Flavius Campeanu. Acesta a fost directorul tehnic al autoritatii rutiere romane in timpul guvernarii Tariceanu. Flavius Campeanu a fost trimis in judecata anul trecut pentru implicarea intr-o afacere imobiliara, prin care autoritatea rutiera a cumparat un teren supraevaluat. Terenul fusese cumparat de la un liberal din Giurgiu. Flavius Campeanu a lucrat mai tot timpul la stat, ultima lui functie in guvernarea USL fiind aceea de sef de cabinet al presedintelui autoritatii pentru protectia consumatorilor. Sotia acestuia a refuzat sa-si declare veniturile in declaratia de avere, motiv pentru care Flavius Campeanu este investigat de agentia de integritate.

Celalalt fiu al Marianei Campeanu, Catalin, este mezinul familiei. Cariera sa are legatura tot cu politica si functiile de la stat. In anul 2008, in timpul primului mandat de ministru al Muncii al Marianei Campeanu, juniorul Catalin a fost angajat ca si director in cadrul ministerului, in subordinea mamicii. Apoi, Catalin Campeanu a fost angajat din nou de mama sa, ca si consilier la cabinetul ei parlamentar. O situatie la fel de ciudata, care o pune pe Mariana Campeanu in situatia de incompatibilitate. In timpul opozitiei, juniorul Catalin Campeanu a fost initiat in tainele politicii, a fost adus de mama sa in organizatia PNL din sectorul doi din Bucuresti cu intentia de a fi numit sef. In 2012, Catalin Campeanu da lovitura si este ales in importanta functie de consiler in Consiliul General al Capitalei. Catalin a fost pus pe listele PNL pe o pozitie buna in fata altor liberali cu vechime. Fostul ministru a fost acuzat de nepotism. Pentru ca lucrurile sa fie si mai controversate, mezinul familiei Campeanu a fost angajat apoi in cadrul Autoritatii de Supraveghere Fiscala- ASF, pe un salariu consistent. Acest ASF se afla zilele acestea in centrul unui scandal de coruptie. Institutia a devenit locul preferat in care politicienii cu influenta isi angajeaza neamurile si membrii familiei.

Asadar, functiile politice inalte sunt din ce in ce mai riscante in Romania. Pe vremuri, a fi ministru era aproape o adeverinta de protectie in fata legii. In vremurile acestea, cum bine spunea si premierul Ponta, scapa cine poate! Iar cine scapa nu va mai avea voie sa faca politica..