DOSARUL ZILEI, episodul 37: Afacerea fotbal, cazul Paszkany VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
13 mart. 2014, 13:08
DOSARUL ZILEI, episodul 37: Afacerea fotbal, cazul Paszkany VIDEO

Va spuneam ieri ca politica a incalecat inca o data fotbalul din Romania in preajma alegerilor prezindentiale. Voturile microbistilor sunt extrem de importante. Noul sef al Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, miroase a baiat de casa al Palatului Cotroceni, decorat de presedintele Basescu pentru loialitate. In paralel, greii fotbalului de la Dinamo, Steaua si Rapid sunt in puscarie : Borcea, MM Stoica, Gigi Becali si Copos. La randul lor, “mafiotii de onoare”, fratii Becali, sunt si ei in sejur multianual la mititica. In tot acest haos fotbalistic, exista inca un jupan luat la ochi de procuratura, este vorba de Gino Iorgulescu, ales si el recent seful Ligii Profesioniste de Fotbal, adica sef peste echipele de fotbal din Romania. Gino a fost sprijinit, chiar si politic, sa ajunga sef al LFP in locul lui Don Corleone, cunoscut in viata reala sub numele de Mitica Dragomir. Pana aici nimic spectaculos, politicienii s-au implicat tot timpul in controlul fotbalului romanesc. Haideti sa vedem insa de ce toti baietii acestia care se ocupa de fotbal au mari probleme cu memoria.

In primul rand, Mitica Dragomir a fost nevoit sa plece de la sefia Ligii de Fotbal in urma scandalului licitatiei pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga 1. La mijloc se afla un contract castigat de televiziunea lui Dan Voiculescu, in parteneriat cu compania RCS& RDS, controlata de magnatul Zoltan Tesary. Acuzatiile procurorilor spun ca Mitica Dragomir a fost cointeresat in licitatia pentru drepturile de transmisie a meciurilor cu cateva milioane de euro, venite tocmai de la RCS&RDS. Lucrurile nu sunt inca lamurite. Cert este ca, zilele trecute, noul sef al Ligii de Fotbal, mister Gino comite si el o “asa zisa licitatie” pentru drepturile tv. De fapt, daca Mitica Dragomir s-a chinuit de ochii lumii sa faca o licitatie, mister Gino Iorgulescu nici nu s-a obosit. A semnat un asa- zis parteneriat media intre Liga Profesionista de Fotbal si o companie fantoma din Malta. Firma din Malta este anonima, adica nu se stie exact cine este patronul.

Compania numita “Sky Broadcast Ltd” din Malta se obliga sa plateasca peste 100 de milioane de euro Ligii Profesioniste de Fotbal in urmatorii 5 ani, plus inca 20 la suta din veniturile din publicitate ocazionate de transmiterea meciurilor de fotbal. Datele arata ca firma fantoma din Malta a fost infiintata de abia in octombrie 2013, la cateva zile dupa ce Gino Iorgulescu a ajuns sef la LFP. Nu are nicio experienta in acest tip de afacere. De aici insa, lucrurile se complica extrem de periculos pentru mister Gino Iorgulescu. Datele arata ca in spatele firmei fantoma se afla un client vechi al procurorilor anticoruptie: este vorba de afaceristul Arpad Paszkany, un protejat al regimului Traian Basescu. Paszkany detine clubul de fotbal CFR Cluj si a facut afaceri grele cu primaria Cluj Napoca, condusa de Emil Boc. Relatia speciala dintre Boc si Paszkany este de notorietate in Cluj. Insa Paszkany nu este un “afacerist portocaliu” obisnuit, cum s-ar putea crede. In 2011, Paszkany si influentul Ioan Rus, seful PSD din Transilvania si fost ministru de Interne, s-au asociat intr-un trust de presa local, care detinea o televiziune regionala, un ziar, un radio, plus alte publicatii online. Inainte ca Paszkany si Rus sa devina parteneri de afaceri, “portocaliul” Paszkany a cumparat la kilogram aproape toata presa locala din judet Cluj. O firma folosita de Paskany pentru a cumpara diverse televiziuni locale se numea Librum Investment Inc, cu sediul in insula Seychelles. Acesta firma Librum detine la randul ei compania Sky Broadcast LTD, care a cumparat fara licitatie drepturile de televiziune pentru Liga de Fotbal. Oficial, Paszkany nu poate fi dovedit in acest moment ca detine firmele Librum din Seychelles si Sky Broadcast din Malta. De-a lungul timpului, Paszkany si-a facut aproape toate afacerile sale ciudate prin intermediul unor companii fantoma, denumte firme offshore, inregistrate in Cipru sau Delaware. Ce nu stiu Paszkany si toti smecherii din fotbalul romanesc este ca, in momentul in care se declanseaza un dosar penal in Romania, autoritatile din Malta sunt obligate sa arate cine este beneficiarul real al companiei. Recent, presa sportiva a aratat ca Paszkany recunoaste ca a facut afaceri cu firma Librum din Seychelles dar ca nu stie cine sunt proprietarii ei, mai exact acestia ar fi niste oameni grei de afaceri, reprezentati in Romania de o tanara din Rusia…

Acest nou dosar de coruptie va lovi dur fotbalul din Romania. Baietii acestia “destepti”, care fac combinatii – asa zis inteligente – se cred intangibili in fata justitiei.